Pe urmele investigațiilor CIJM// Amenzi usturătoare pentru distribuitorii TV din UTA Gagauz-Yeri

Tatiana Gherța
06/07/2023
Sursa: CIJM

Consiliul Audiovizual (CA) a aplicat sancțiuni de 100 000 de lei pentru neprotejarea spațiului audiovizual național. Cu amenzi s-au pomenit operatorii de televiziune prin cablu „Oguzsatlink” SRL și „ILK HALK TELEVIZIONU” SRL din UTA Găgăuzia. Aceștia au încălcat prevederile codului serviciilor media audiovizuale (CSMA) prin faptul că au retransmis programe informative și analitice ale posturilor de televiziune din Federația Rusă și Belarus. Măsura a fost luată după ce jurnalișitii Centrului de Investigații Jurnalistice au deconspirat încălcările comise de operatorii din sudul țării. Deși din martie 2022, programele ce incită la ură, război și discriminare au fost INTERZISE, mai întâi prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, iar ulterior printr-o lege, votată de Parlament în iunie, anul trecut. Atât distribuitorii tv, cât și funcționarii autonomiei, sfidează reglementările naționale, iar dacă sunt prinși pe picior greșit, invocă „specificul” local

„Oguzsatlink SRL” a fost amendat cu 50 000 de lei pentru retransmiterea programelor TV de la posturile de televiziune Первый канал, НТВ, Россия 1,  РБК, Россия 24, Беларусь 24. Potrivit informațiilor adunate în investigația publicată pe portalul anticoruptie.md, S.R.L. OGUZSATLINK este cel mai mare operator, iar proprietar este Stepan Piron, un om de afaceri din Comrat.

Tot Piron este și administratorul celei de-a doua companii,  „ILK HALK TELEVIZIONU” SRL, care, la fel, retransmite programe TV interzise de CSMA de la posturile Красная линия, НТВ, Россия 24, Беларусь 24. Sancțiunea aplicată acestuia a constituit, la fel, 50 000 de lei. 

Ambii distribuitori au la dispoziție 24 de pre pentru a înceta difuzarea programelor ce încalcă securitatea informațională a țării.

Pe lângă asta, operatorii din sudul țării s-au ales și cu amenzi pentru activitate fără autorizație de retransmisiune sau licență de emisie. „Oguzsatlink” SRL retransmite, contrar legii, 58 de servicii media de televiziune, iar „ILK HALK TELEVIZIONU” SRL – 37. Ambii distribuitori au primit amenzi de câte 19 000 de lei pentru activitate în lipsa actului permisiv de la CA și urmează să își legalizeze activitatea în cel mult 15 zile lucrătoare.

În același timp, „ILK HALK TELEVIZIONU” SRL, a mai fost sancționat cu 19 000 de lei pentru că difuzează postul TV „Первый народный” fără ca să dețină licență de emisie.

În total, companiile de distribuție din Găgăuzia sunt obligați să achite o amendă de 157 mii lei și să revină în cadrul legal. 

De amendă, în sumă de 29 000 lei, nu a scăpat și un alt distribuitor. De această dată este vorba de „Steel Trading Group” SRL, un distribuitor din Gloden care își desfășura activitatea fără autorizație de retransmisiune. CA a decis să-i acorde un termen de 15 zile lucrătoare pentru a-și legaliza activitatea.

 

Tatiana Gherța
06/07/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii