Pedepse mai aspre pentru fraudarea fondurilor externe

Anticoruptie.md
12/03/2016
Ședința Guvernului. Foto: gov.md

Executivul a aprobat modificarea şi completarea unor prevederi ale Codului Penal care stabilesc sancţiuni mai aspre pentru utilizarea contrar destinaţiei, obţinerea frauduloasă sau delapidarea fondurilor externe, acordate Republicii Moldova, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

Înăsprirea pedepselor se referă la fraudarea mijloacelor din credite, donații, granturi, împrumuturi şi alte tipuri de asistenţă financiară. Noile modificări prevăd detenție de la doi până la 15 ani și privarea de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la doi la opt ani, precum şi amendă de la 60.000 până la 180.000 de lei. În prezent, acest tip de fraude se pedepsesc cu amendă, care variază între 20.000 și 120.000 de lei sau cu detenție de la doi până la trei ani și privarea de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la doi la cinci ani.

Amendamentele respective au fost elaborate în conformitate cu Planul național de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană pentru perioada 2014-2016. La etapa actuală, Republica Moldova are contractate angajamente în valoare de circa 4,5 miliarde de euro, dintre care debursate sunt deja 2,5 miliarde euro, în cadrul implementării a peste 1.800 de proiecte la nivel național.  

 

Anticoruptie.md
12/03/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii