Pedepsele penale pentru separatism pun pe jar Tiraspolul

Anticoruptie.md
31/01/2023
Colaj CIJM

Completările la Codul penal, care prevăd pedepse cu închisoare pentru promovarea și finanțarea separatismului, au stârnit un val de reacții la Tiraspol. Așa-zisul ministru de externe, Vitaly Ignatiev, insistă pentru discuții privind proiectul de lege care, conform lui, „ar pune în pericol soarta negocierilor”. De altă parte, Biroul de Reintegrare declară că adoptarea unor noi măsuri de fortificare a securității „nu are conexiune și nici impact asupra procesului de negocieri”.

Ignatiev spune că noile modificări legislative, votate în primă lectură în data de 22 decembrie 2022, ar fi îndreptat „împotriva dialogului, este anti-transnistreană și absolut politizată".

„Pe fundalul necesității menținerii contactelor cu Transnistria, partea moldovenească pare să încerce să facă un ultim efort pentru a rămâne fără negocieri”, a declarat Ignatiev presei locale.

Într-un comentariu pentru replicamedia.md, Biroul de Reintegrare a reiterat că „acest proiect nu are conexiune și nici impact asupra procesului de negocieri și își propune să consolideze securitatea statului și să prevină/ combată riscurile și amenințările la adresa suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova. Orice precizări temeinic argumentate în acest sens urmează a fi solicitate de la autorii și inițiatorii proiectului respectiv”.

Noile prevederi din Codul penal prevăd pedepse aspre pentru separatism, care încep de la  35 la 75 mii lei pentru incitarea la separatism și se încheie cu închisoarea de la 6 la 12 ani sau amendă de la 600 la 750 mii lei pentru finanțarea încercărilor de a separa o parte din teritoriul Republicii Moldova.

Proiectul mai prevede completarea Codului penal cu noțiuni, care incriminează faptele conexe infracțiunilor de spionaj și de trădare de patrie. Astfel, va fi sancționată penal inițierea, organizarea sau constituirea pe teritoriul țării noastre a structurilor informative ilegale. Totodată, vor fi trase la răspundere penală persoanele care vor instiga alte persoane să comită acțiuni care dăunează suveranității, independenței, inviolabilității teritoriale, securității statului sau capacității de apărare a Republicii Moldova.

Anticoruptie.md
31/01/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii