Pentru a facilita prezența femeilor în mass media a fost lansată o bază de date a femeilor experte în diferite domenii

CIJM
20/01/2023
Colaj CIJM

O baza de date cu contactele mai multor femei experte în diferite domenii din Republica Moldova, Ucraina, Georgia și Armenia a fost lansată, joi, la Chișinău, în cadrul Clubului Jurnaliștilor de Investigații. Baza de date este destinată jurnaliștilor pentru a facilita o prezentă mai activă a femeilor experte în mass-media. Baza de date a fost elaborată în cadrul Women Investigative Jurnalists Network (WIJN) și a fost elaborată de Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM)  împreună cu Institutul pentru Dezvotare a Presei Regionale din Ucraina, Monitor-Studio din Georgia și Media Initiative din Armenia, cu suportul International Media Support (IMS) din Danemarca.  

Baza de date înclude numele, fotografia, datele de contact și o scurtă informație, inclusiv despre domeniul sau domeniile în care activează fiecare femeie expertă. Informația despre femeile experte este disponibilă în limbile oficiale ale celor patru state, respectiv: româna, ucraineană, georgiană și armeană, dar și în limba engleză, astfel încât expertele să poată fi contacte de jurnaliști din diferite țări. Selectarea expertelor se face după criterii de profesionalism, notorietate și se ține cont de disponibilitatea femeilor de a fi contactate de jurnaliști și ca datelor și informația despre ele să fie făcută publică. Baza de date va fi completă în continuare cu nume noi. 

Pentru a vedea lista expertelor din fiecare țară se intră pe cerculețul cu drapelul țării respective din partea dreaptă a paginii de deschidere: 

În baza de date a Republicii Moldova sunt incluse profilurile a 28 de experte din domenii precum: protecția drepturilor omului, drepturile copilului, nediscriminare, politică, apărare, misiuni de pacificare, securitate, politică externă regională, protecția muncii, sănătatea muncii, boli profesionale, anticorupție, media, dezinformare, integritate, acces la informație, comunicare strategică, jurnalism de investigație, politici gender, politici de protecție socială, mediu, busines, psihologie, autorități locale și altele. Baza de date va fi completată în permanență, astfel încât să ofere un spectru larg de domenii în care femeile au o expertiză și pregătire foarte bună.    

„Presa are nevoie de o astfel de bază de date, pentru ca să avem un echilibru de gen în emisiuni, talk-show-uri, știri, reportaje și alte materiale jurnalistice. Vedem în emisiunile de dezbateri, mai ales cele de seară, că sunt prezenți în mare parte doar bărbații. Și asta nu pentru că nu ar fi destule femei experte în domenile respective, ci pentru că multe femei nu au curajul să participe la dezbateri publice dn cauza atitudinii încă reticentă a societății față de femei, mai ales în domeniile care se prezumă a fi mai mult destinate bărbaților”, a declarat președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac. Ea a precizat că baza de date este destinată jurnaliștilor, să le ajute să contacteze femeile experte, inclusiv atunci când au nevoie de experte din Ucraina, Georgia sau Armenia. 

Women Investigative Jurnalists Network (WIJN) - Rețeaua Jurnalistelor de Investigație Femei din țările Parteneriatului Estic activează din anul 2021 și este dezvoltată de Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova  Centrul de Inițiative Media din Armenia, Studio Monitore din Georgia, Institutul pentru Dezvoltarea presei Regionale din Ucraina cu sprijinul International Media Support din danemarca. Proiectul are drept scop dezvoltarea unei rețele de sprijin pentru jurnalistele de investigaţie din ţările Parteneriatului Estic. WIJN sprijină jurnalismul de investigație transfrontalier, construiește baza de date cu femei experte, oferă consultanță juridică jurnalistelor de investigație, ajută la dezvoltarea și implementarea politicilor de gen în redacții ca să-i ajute pe jurnalişti să menţină echilibrul de gen în activitatea lor zilnică.

CIJM
20/01/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii