„Pentru promovarea valorilor democratice”. Maia Sandu a fost decorată cu cea mai înaltă distincție a Lituaniei

Ilie Gulca
06/07/2022
președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în timpul vizitei sale la Vilnius. Captură de ecran

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost decorată miercuri, în cadrul vizitei sale la Vilnius, cu cea mai înaltă distincție a Lituaniei, Ordinul lui Vytautas cel Mare, pentru promovarea valorilor democratice, integrării europene și dezvoltării relațiilor bilaterale dintre Republica Moldova și Lituania.

„Președinta Maia Sandu este un simbol adevărat al căii europene a Republicii Moldova. Lituania își va aduce aminte mereu de sprijinul moldovenilor pentru independența Lituaniei în 1990. Astăzi, când Republica Moldova este oficial candidată la aderarea la UE, Lituania își poate exprima gratitudinea și spunem că sprijinim integrarea europeană a Republicii Moldova”, a declarat președintele Lituaniei Gitanas Nauseda.

La rândul său, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a declarat onorată pentru ordinul cu care a fost decorată și a exprimat aprecieri pentru cooperarea dintre cele două state.

„Republica Moldova va deveni parte a UE, aspirațiile noastre sunt clare. Republica Moldova a primit statut de candidat pentru aderare la UE. Mulțumim pentru solidaritate. Noi trebuie să lucrăm împreună și să sălvam Ucraina din razboi”, a mai spus șefa statului moldovenesc.

Cea mai înaltă decorație Lituaniei, Ordinul Vytautas cel Mare, este acordată de către Președinția Republicii cetățenilor lituanieni și străinilor pentru serviciile prestate statului, poporului lituanian și umanității.

Ordinul a fost instituit în 1930 pentru a comemora 500 de ani de la moartea marelui duce lituanian Vytautas cel Mare. Anterior, Ordinul Vytaus cel Mare a mai fost acordat altor 32 de persoane, inclusiv președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, și al Poloniei, Andrzej Duda.

Ilie Gulca
06/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii