Percheziții acasă la fostul premier Pavel Filip. Oamenii legii au descins la mai mulți membri ai grupării criminale conduse de fostul deputat PD, Vladimir Andronachi

Mădălin Necșuțu
06/05/2022
Consulatul Republicii Moldova de la Odesa

Procurorii PCCOCS au demarat o seie de percheziții, vineri dimineață, la domiciul fostului premier și lider al PD, Pavel Filip, dar și a mai multor membri ce fac parte dintr-un grup de crimă organizată coordonat de fostul deputat PD, Vladimir Andronachi.

„Vorbim de o cauză penală din gestiunea procurorilor PCCOCS pornită pe fapta de tentativă de deposedare a Republicii Moldova de clădirea consulatului de la Odesa. Perchezițiile se desfășoară la fostul premier Pavel Filip, cât și la mai mulți membri activi ai grupului criminal organizat condus de ex-deputatul Vladimir Andronachi implicați în această schemă. În acest moment, nu vă putem spune exact la ce persoane se fac percheziții. Ulterior, vom reveni cu detalii”, a declarat pentru Anticoruptie.md purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Mariana Cherpec.

Totul a pornit de la o decizie a Guvernului Filip din 27 februarie 2019, care prevedea trecerea din domeniul public în domeniul privat a proprietății de stat, a bunului imobil proprietate a Republicii Moldova, respectiv, clădirea Consulatului de la Odesa, aflat în administrarea Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Inițial, pentru clădire și teren a fost stabilit un preț cu mult sub cel de piață. În cele din urmă, construcția a fost evaluată la 468.800 de dolari, iar terenul – la 1.465.600 de dolari.

La 31 ianuarie 2020, beneficiara contractului de schimb, Irina Rolemska, a acționat în judecată MAEIE și Agenția Proprietății Publice (APP) de la Chișinău cu solicitarea de a obliga cele două instituții să pună în aplicare prevederile hotărârii Guvernului Filip.

Numai că Guvernul Ion Chicu a abrogat pe 31 iulie 2020 hotărârea Guvernului Pavel Filip și a renunțat la contractul de schimb. Drept consecință, Irina Rolemskaia a solicitat anularea Hotărârii Guvernului Chicu, iar Ludmila Holevițcaia, magistrată a Judecătoriei Chișinău, i-a dat câștig de cauză la 23 octombrie 2020.

În cele de urmă, după formularea unui recurs, statul a câștigat procesul cu Irina Rolemskaia

Mădălin Necșuțu
06/05/2022Follow us on Telegram

Comentarii