Percheziții acasă la fostul premier Pavel Filip. Oamenii legii au descins la mai mulți membri ai grupării criminale conduse de fostul deputat PD, Vladimir Andronachi

Mădălin Necșuțu
06/05/2022
Consulatul Republicii Moldova de la Odesa

Procurorii PCCOCS au demarat o seie de percheziții, vineri dimineață, la domiciul fostului premier și lider al PD, Pavel Filip, dar și a mai multor membri ce fac parte dintr-un grup de crimă organizată coordonat de fostul deputat PD, Vladimir Andronachi.

„Vorbim de o cauză penală din gestiunea procurorilor PCCOCS pornită pe fapta de tentativă de deposedare a Republicii Moldova de clădirea consulatului de la Odesa. Perchezițiile se desfășoară la fostul premier Pavel Filip, cât și la mai mulți membri activi ai grupului criminal organizat condus de ex-deputatul Vladimir Andronachi implicați în această schemă. În acest moment, nu vă putem spune exact la ce persoane se fac percheziții. Ulterior, vom reveni cu detalii”, a declarat pentru Anticoruptie.md purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Mariana Cherpec.

Totul a pornit de la o decizie a Guvernului Filip din 27 februarie 2019, care prevedea trecerea din domeniul public în domeniul privat a proprietății de stat, a bunului imobil proprietate a Republicii Moldova, respectiv, clădirea Consulatului de la Odesa, aflat în administrarea Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Inițial, pentru clădire și teren a fost stabilit un preț cu mult sub cel de piață. În cele din urmă, construcția a fost evaluată la 468.800 de dolari, iar terenul – la 1.465.600 de dolari.

La 31 ianuarie 2020, beneficiara contractului de schimb, Irina Rolemska, a acționat în judecată MAEIE și Agenția Proprietății Publice (APP) de la Chișinău cu solicitarea de a obliga cele două instituții să pună în aplicare prevederile hotărârii Guvernului Filip.

Numai că Guvernul Ion Chicu a abrogat pe 31 iulie 2020 hotărârea Guvernului Pavel Filip și a renunțat la contractul de schimb. Drept consecință, Irina Rolemskaia a solicitat anularea Hotărârii Guvernului Chicu, iar Ludmila Holevițcaia, magistrată a Judecătoriei Chișinău, i-a dat câștig de cauză la 23 octombrie 2020.

În cele de urmă, după formularea unui recurs, statul a câștigat procesul cu Irina Rolemskaia

Mădălin Necșuțu
06/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii