Vârstnicii din Republica Moldova nu sunt titulari de drepturi. 41% dintre aceștia consideră că sunt discriminați, 20% trăiesc în sărăcie, iar pachetul de servicii medicale este limitat. Sunt doar câteva dintre rezultatele preliminare ale raportului prezentat joi, 16 noiembrie, de experta pentru drepturile omului din cadrul Organizației Națiunilor Unite (ONU), Claudia Mahler. Experta independentă a venit cu recomandări pentru autorități menite să schimbe persectiva drepturilor omului reflectată în prezent la nivel instituțional.
Prima și cea mai esențială prevedere a raportului s-a referit la faptul că, la nivel instituțional, situația bătrânilor este privită ca o problemă socială. Acest lucru se datorează inclusiv faptului că în Republica Moldova nu este nicio lege care să protejeze drepturile persoanelor în etate, spune experta ONU. Mai mult, jumătate dintre persoanele intervievate consideră că sunt discriminate.
„Persoanele în etate nu sunt văzute ca titulari de drepturi în Republica Moldova și acest lucru trebuie abordat. Această listă a persectivei drepturilor omului asupra persoanelor în etate se reflectă la nivel instituțional. Până astăzi nu este nici o lege specifică care să promoveze și să protejeze drepturile vârstnicilor în mod cuprinzător. Totuși discriminarea în bază de vârstă este interizisă prin lege, alături de alte aspecte, într-o lege adoptată în 2012. Chiar dacă avem această lege trebuie să menționez că discriminarea pe criterii de vârstă este răspândit la scară largă. 41% din persoanele în etate consideră că sunt discriminați. De aceea promovez încurajarea drepturilor omului pentru persoanele în etate în diversitatea acestora și aș vrea ca guvernul să abordeze discriminarea multiplă cu care vârstnicii se confruntă. De asemenea, ar trebui să se consolideze legislația prin abordarea unei legi privind drepturile omului, ancorată în principiile internaționale și regionale privind drepturile omului”, a remarcat Claudia Mahler.
Mahler a felicitat autoritățile de la Chișinău pentru aprobarea programului îmbătrânirea activă și sănătoasă. În context. a recomandat Guvernului să aloce suficient buget în acest sens, astfel încât îmbătrânirea activă să nu fie limitată doar la incluziune socială.
„Recomand înființarea unui departament național independent pentru drepturile vârstnicilor. Acesta trebuie să fie înființat prin adoptarea acestei legi privind drepturile persoanelor în vârstă și ar servi ca o instanță de monitorizare independentă”, a spus experta.
O altă povară pe umerii bătrânilor este pensia minimă care nu poate acoperi nevoile de bază. Potrivit raportului, „20% din persoanele în etate trăiesc în sărăcie, sunt persoane în etate din mediul rural, persoane de etnie romă în etate, acestea au un risc foarte mare de a trăi în sărăcie și de a fi excluși social”.
„Există o diferență între pensiile femeilor și a bărbaților. Pensia este egală cu sărăcia. Deși statul recunoaște aceste lucruri, trebuie să fie făcute mai multe eforturi pentru a se reduce aceasdtă diferență în cuantumul pensiilor. De exemplu, prin a cere un număr mai mic de ani de contribuție pentru ca femeile să poată primi pensie”, a precizat experta ONU.
Pe lângă asta, experta le-a recomandat autorităților să întreprindă vizite regulate la centrele de plasament. Recomandarea vine în contextul în care standardele privind condițiile de viață variază de la un loc în altul și pare să nu existe un acord în ceea ce privește ghidurile, protocoalele sau procedurile standard de operare pentru astfel de instituții, inclusiv cu privire la asigurarea intimității pentru rezidenți.
Același raport indică faptul că persoanele în etate cheltuiesc de două ori mai mult pentru îngrijirile medicale decât media pe țară. În acest sens, experta le sugerează responsabililor să modifice pachetul obligatoriu pentru a asiguta dreptul la sănătate, la cel mai înalt standard posibil. Pe lângă asta, și îngrijirea paliativă rămâne un domeniu total neacoperit.
Experta independentă a ONU s-a aflat într-o vizită oficială în Republica Moldova în perioada 7-16 noiembrie 2023. Mahler a vizitat municipiul Chișinău, raioanele Soroca, Strășeni, Orhei şi Criuleni, precum și regiunea transnistreană. La fel, ea s-a întâlnit cu reprezentanți ai statului, ai ONU, ai instituțiilor naționale pentru drepturile omului, ai organizațiilor societății civile care lucrează cu persoanele în etate, ai mediului academic, precum şi cu persoane în etate. Raportul întocmit de Claudia Mahler va fi prezentat în fața Consiliului pentru drepturile omului al ONU, în septembrie 2024.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Finanţatori:
Parteneri: