Peste 100.000 de cetățeni ai Republicii Moldova așteaptă cetățenia română. Statistici oficiale despre deținătorii cetățeniei statului vecin

Mădălin Necșuțu
08/06/2022

Peste un milion de cetățeni ai Republicii Moldova sunt deja cetățeni și ai României și alte peste 100.000 de persoane au depus cerere în România pentru a redobândi cetățenia acestui stat.

„Ritmul s-a accelerat în ultima perioadă. Timpul de așteptare este, în continuare, foarte mare și asta din cauza numărului foarte mare de cereri. Mă bucură faptul că tot mai mulți români din stânga Prutului își doresc să-și redobândească cetățenia română”, a declarat secretarul de stat al Departamentului pentru relația cu Republica Moldova din România, Adrian Dupu, la postul public de televiziune Moldova 1.

El a precizat că instituția pe care o conduce are deja zeci de proiecte pe care România le va aloca în Republica Moldova.

„Recent, am semnat 36 de proiecte destinate Republicii Moldova care vor fi direct finanțate în acest an. Unul dintre proiecte este Bookfest-ul, care se întoarce la Chișinău după trei ani și care va avea loc în perioada 31 august – 4 septembrie, sub înaltul patronaj al președinților Maia Sandu și Klaus Iohannis. De asemenea, la începutul anului școlar vom oferi rechizite elevilor din școlile rurale și elevilor din familii defavorizate, pentru a descuraja abandonul școlar și pentru a le oferi și celor mai puțin norocoși șansa să învețe. Avem proiecte importante destinate studenților Universității de Stat”, a mai spus Adrian Dupu.

La finele luni iulie 2021, exista un număr de 60.747 de cereri în așteptare de redobândire a cetățeniei române din partea unor cetățeni ai Republicii Moldova.

Cele mai multe au fost depuse la consulatele României de la Chișinău – 34.882, la Bălți – 22.022 de cereri și la Cahul – 3.843 de cereri. Din numărul total de peste 60.000 de cereri, 2.102 persoane au solicitat să depună jurământul de credință față de România la București la sediul Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC), a precizat MAE de la București

Mădălin Necșuțu
08/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii