Peste 3000 de persoane vor beneficia de locuințe sociale în următorii ani. Care sunt criteriile de eligibilitate

Mihaela Cibotaru
24/03/2023
midr.gov.md

Peste 3000 de persoane vor beneficia de locuințe noi sau renovate, în cadrul fazei a III a Proiectului de construcție a locuințelor sociale, care urmează a fi implementată în baza unui împrumut de 20 de milioane de euro, oferit de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE).

BDCE va mai oferi un grant de 1 milion de euro din Fondul Verde de Investiții Sociale și un grant de 6 milioane de euro va fi oferit de la Fondul E5P pentru măsurile de eficiență energetică. Valoarea totală a proiectului, cu contribuția autorităților publice locale, este de 34 milioane de euro, se arată într-un comunicat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

În cadrul proiectului vor fi construite 455 locuințe sociale în 12 localități, de care vor beneficia aproximativ 1600 de persoane, vor fi renovate cămine studențești în 4 localități, beneficiari fiind 750 de persoane și vor fi construite caselor pentru bătrâni în 16 localități, pentru aproximativ 750 de beneficiari, se arată într-un comunicat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR).

Potrivit autorității, în cadrul lucrărilor de reabilitare urmează a fi înlocuită anvelopa clădirilor, pentru a reduce costurile la încălzire, în baza conceptului de eficiență energetică pentru clădiri.

La fel, ministerul, în colaborare cu autoritățile publice locale, va efectua o evaluare a construcțiilor publice existente și nefolosite din toată țara, pentru a aprecia dacă acestea pot fi reconstruite sau renovate, pentru a fi transformate în locuințe sociale. Contribuția autoritățile publice locale, care vor aplica la proiect, apreciată la cca 7 milioane de euro, va fi constituită din valoarea construcțiilor nefinalizate sau abandonate, a terenului și efectuarea documentației tehnice de proiect.

Beneficiari ai locuințelor sociale construite sau renovate pot fi familiile cu venituri mici, familiile tinere, specialiștii care contribuie la dezvoltarea comunităților locale. Proiectul MIDR țintește dezvoltarea regiunilor și „atragerea și reținerea specialiștilor din domeniul educației, sănătății, protecției sociale și administrației publice în mediul rural pentru a asigura furnizarea în continuare a unor astfel de servicii și astfel să contribuie la creșterea calității vieții pentru cetățeni, prin oferirea acestora la prețuri accesibile în locațiune”, se arată în comunicat.

Mihaela Cibotaru
24/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii