Peste 600.000 de gospodării au depus cerere pentru a beneficia de compensații în sezonul rece

Ilie Gulca
21/11/2023

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a anunțat că peste 600.000 de gospodării au depus cerere pentru a beneficia de compensații la cheltuielile pentru energie ale familiilor vulnerabile în actualul sezon de încălzire.

„Programul de compensații la energie este unul inovativ, un nou model prin care Guvernul poate fi aproape de gospodăriile din Republica Moldova”, a spus ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, în contextul semnării unui acord dintre Guvernul Italiei și PNUD. Italia oferă 10 milioane de euro pentru sporirea rezilienței energetice în Republica Moldova.

„Vreau să mulțumesc poporului italian și echipei PNUD Moldova, pentru că este alături de cetățenii Republicii Moldova, precum și echipei ministerului pentru dedicația și efortul depus. Nu în ultimul rând, vreau să vă îndemn pe fiecare să utilizăm eficient și rațional resursele energetice”.

Datorită finanțării oferite de Guvernul Italiei, precizează un comunicat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, vor fi instalate contoare inteligente în gospodăriile care se confruntă cu un consum ridicat de energie și cu povara de a achita facturile.

„Datele colectate vor fi utilizate pentru elaborarea unor noi politici de eficiență energetică. Pe mai multe clădiri publice de importanță critică, inclusiv spitale, vor fi instalate panouri fotovoltaice”, precizează sursa citată.

În sezonul de încălzire 2022-2023, aproximativ 895.000 de gospodării au beneficiat de compensații în factură. Conform evaluării PNUD a impactului Fondului, compensațiile au redus nivelul sărăciei energetice cu 43% și au avut cel mai mare impact asupra familiilor celor mai vulnerabile; au fost compensate până la 57% din costurile facturilor pentru gazul natural și 59% din costurile facturilor pentru energia termică.

Ilie Gulca
21/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii