„Rata de achitare în dosarele de corupție este de 12 ori mai mare decât în alte dosare”. Reacția ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, la un studiu al CRJM

Ilie Gulca
26/01/2022
Foto-simbol: www.dw.com

Opt din zece persoane condamnate pentru fapte de corupție nu stau nicio zi în închisoare, iar peste 90% din dosarele examinate vizează corupția mică, relevă autorii studiului „Judecarea și sancțiunile aplicate în cauzele de corupție – cât de uniformă este practica judecătorească?” după analiza a peste 400 de hotărâri judecătorești privind cauze de corupție.

Autorii studiului elaborat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) au venit și cu o serie de recomandări, precum alocarea resurselor suficiente pentru lupta cu corupția mare, specializarea și limitarea competențelor Procuraturii Anticorupție la investigarea cauzelor mari de corupție.

La rândul său, secretara de stat a Ministerului Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a vorbit despre posibilitatea identificării căilor de eficientizare și simplificare a examinării cauzelor penale având la bază experiența altor țări europene – fixarea consecutivă a ședințelor de judecată, pentru examinarea mai rapidă a cauzelor de corupție, precum și îmbunătățirea cadrului legal privind măsurile speciale de investigație.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a declarat că eforturile autorităților se concentrează, la nivel legislativ și executiv, pe combaterea corupției mari – problema principală a Republicii Moldova.

„Este o problemă că peste 90% din cauzele de corupție, care ajung în instanța de judecată, țin de mica corupție. O altă constatare, care lasă loc de analiză, ține de rata de achitare în dosarele de corupție, care este de 12 ori mai mare decât în alte dosare”, a menționat Sergiu Litvinenco, relevând că studiul cu pricina este un argument în plus privind necesitatea modificării cadrului legal, care se referă la investigarea cauzelor corupționale și sancționarea faptelor mari de corupție.

Ilie Gulca
26/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii