Platforma DA solicită garanții din partea Rusiei că forțele acesteia din Transnistria nu vor utiliza teritoriul R. Moldova pentru a declanșa acțiuni militare împotriva Ucrainei

Irina Odobescu
27/01/2022
Foto: ipn.md

Partidul Platforma DA (PPDA) a solicitat joi, în contextul tensiunilor din regiune, „garanții că forțele ruse, cantonate ilegal în stânga Nistrului, nu vor utiliza teritoriul Republicii Moldova pentru a declanșa acțiuni militare împotriva Ucrainei”.

„PPDA solicită convocarea ambasadorului Federației Ruse la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene pentru explicații și înaintarea unei note exprese prin care se vor solicita garanții că forțele ruse, cantonate ilegal în stânga Nistrului, nu vor utiliza teritoriul Republicii Moldova pentru a declanșa acțiuni militare împotriva Ucrainei”, a declarat Chiril Moțpan.

Moțpan a mai solicitat autorităților de la Chișinău eliminarea facilităților fiscale pentru mărfurile importate în regiunea din stânga Nistrului. În această ordine de idei, Chiril Moțpan a vorbit despre faptul că autoritățile de la Chișinău susțin economic regimul serapatist de la Tiraspol, prin intermediul Uzinei Metalurgice de la Rîbnița. Moțpan a precizat că agenții economici din stânga Nistrului sunt scutiți de plata taxelor vamale și de restricții.

De asemenea, Platforma DA propune intensificarea și înăsprirea controlului hotarului estic la punctele vamale comune, în conformitate cu rigorile legale ale Republicii Moldova și Ucrainei, precum și măsuri profilactice ce țin de un control mai riguros la Aeroportul Chișinău, pentru a preveni eventualele tentative de suplinire ale trupelor din Transnistria de către Federația Rusă.

„Conflictul înghețat de pe Nistru rămâne sursa principală de riscuri de securitate în regiune. (...) PPDA se declară îngrijorată de frecvența aplicațiilor militare a trupelor ruse staționate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova. PPDA atenționează că pe toată durata staționării ilegale, eforturile părții ruse s-au conturat în acțiuni de consolidare a potențialului militar al subunităților sale, precum și pe susținerea multidimensională a separatismului transnistrean, inclusiv în domeniul militar”, a mai declarat Moțpan.

Moțpan a mai spus că reacțiile Biroului pentru Reintegrare și ai reprezentanților Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control sunt „anemice și întârziate”. Acest lucru „oferă curaj autorităților neconstituționale de la Tiraspol, care au mână liberă să se implice, la indicațiile Moscovei, într-un eventual conflict armat cu Ucraina. Să folosească tot arsenalul militar.”

Precizăm că premierul Natalia Gavrilița a confirmat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că Guvernul a solicitat Uniunii Europene să nu aplice deocamdată în Republica Moldova prevederile Regulamentului privind exportul de deșeuri din Uniunea Europeană revizuit în cadrul Pactului verde european. Singurul beneficiar al amânării ar putea să fie Uzina Metalurgică de la Râbnița, unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul regiunii separatiste transnistrene.

Irina Odobescu
27/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii