Platon mută războiul electoral cu Maia Sandu în România: controversatul om de afaceri a făcut plângere penală la București și amenință cu proteste la Președinție

Julieta Saviţchi
15/06/2021

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a depus, marți, o plângere în adresa Gabrielei Scutea, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din România în care o acuză pe Maia Sandu de presiuni asupra justiţiei din Republica Moldova. Totodată, Platon a ameninţat că va organiza proteste la instituţia prezidenţială.

Afaceristul solicită atragerea la răspundere penală a Maiei Sandu, în baza Codului Penal din România, pentru „comiterea împotriva mea a mai multor infracțiuni în vederea preluării ilicite a bunurilor ce-mi aparțin”.

Drept argument, Veaceslav Platon a invocat declaraţia făcută de şefa statului în legătură cu retragerea de către procurori a învinuiror aduse lui Platon în dosarul fraudei bancare. Platon s-a arătat deranjat de faptul că Maia Sandu i-a îndemnat pe procurori să-şi analizeze bine deciziile şi a declarat că „gruparea lui Platon reprezintă un pericol pentru securitatea statului”.

Un alt pretins argument pe care îl invocă afaceristul în plângerea sa este participarea Maiei Sandu la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii din 27 mai cu „un monolog asortat cu ameninţări şi presiuni în adresa judecătorilor şi a membrilor CSM”.

„Consemnăm o presiune directă și o somare necondiționată exercitată de către dna Maia Sandu, președinte al Republicii Moldova, asupra judecătorilor naționali din Republica Moldova în vederea impunerii acestora la adoptarea unor soluții în defavoarea intereselor mele sau companiilor gestionate de mine, sub pretextul combaterii unor presupuse riscuri împotriva sistemului național de securitate”, scrie în plângerea semnată de afacerist.

Platon motivează că s-a adresat procurorilor români pe motiv că Maia Sandu deţine cetăţenie română, iar procurorii moldoveni nu vor face curs plângerii sale din cauza presiunilor pe care le-ar face Maia Sandu asupra lor.

Amintim că Veaceslav Platon a fost achitat luni de Judecătoria Chişinău în disarul în care a fost condamnat cu patru ani în urmă la 18 ani de închisoare. După pronunţarea sentinţei, Platon a declarat jurnaliştilor că va organiza pichetarea Preşedenţiei. „Noi într-adevăr vrem să pichetăm Președinția, casa unde locuiește cu placate. Întrebăm a făcut asta pentru bani sau din prostie?".

Sorina Ştefârţă, purtătoarea de cuvânt a instituţiei prezidenţiale, a declarat că Preşedenţia se abţine deocamdată să facă declaraţii la acest subiect, deoarece nu există confirmare oficială că Veaceslav Platon a expediat plângerea şi nu a publicat-o doar pe reţelele de socializare.

Julieta Saviţchi
15/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii