Plecarea magistraţilor nu i-a oprit. Mecanismul de evaluare externă a membrilor CSJ, propus de Guvern Parlamentului

Anticoruptie.md
07/03/2023
gov.md

Executivul a aprobat proiectul de Lege privind evaluarea externă a judecătorilor și candidaților la funcția de judecător al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), elaborat de Ministerul Justiției. 

Potrivit serviciului de presă al Guvernului, documentul reglementează procesul și criteriile de evaluare a integrității judecătorilor CSJ,  structura și modul de organizare a activității Comisiei de evaluare, efectele promovării și nepromovării evaluării. Exercițiul de evaluare a integrității se propune a fi excepțional, unic și limitat în timp, efectuat pentru verificarea integrității etice și financiare atât a judecătorilor, cât și a candidaților la funcția de judecător.

În cazul nepromovării evaluării integrității, judecătorul va fi eliberat, cu interzicerea dreptului de a exercita această funcție sau o altă funcție de demnitate publică timp de 7 ani și lipsirea de dreptul la indemnizația unică de concediere. De asemenea, judecătorii care nu au promovat evaluarea vor fi lipsiți de dreptul la pensia specială, cu menținerea pensiei generale pentru limita de vârstă.

Comisia de evaluare va finaliza procesul de verificare a integrității judecătorilor și candidaților la funcțiile de judecători CSJ în termen de 6 luni de la demararea procedurii de evaluare, astfel încât în termeni proximi să fie constituită noua CSJ în componență deplină. 

Amintim că la luna trecută mai bine de jumătate din magistraţii CSJ au depus cereri de demisie din sistem, acestea fiind acceptate de Consiliul Superior al Magistraturii.

 

Anticoruptie.md
07/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii