Ploaie de contestații la CSP. Ce procurori luptă să-și întoarcă bunul nume

Anticoruptie.md
29/05/2023
Sursa: CIJM

Membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) urmează să examineze luni, 29 mai, 11 contestații împotriva hotărârilor Colegiului de disciplină și etică. Examinarea demersurilor va începe la ora 9.00.

Contestațiile, nu toate publicate pe site-ul CSP, au ca obiect hotărâri ale Colegiului de Disciplină și Etică în privința mai multor procurori: Liliana Bugăescu, Alexandru Arcer, Ion Brînza, Alexandru Zgureanu, Roman Rusu și Mirandolina Sușițcaia.

Ultima, cercetată penal pentru îmbogățire ilicită și abuz în serviciu, a intrat în vizorul oamenilor legii în urma anchetelor Centrului de Investigații Jurnalistice, care au deconspirat implicarea sa în dosarul Laundromat și legăturile cu controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon. Procurorei i-au fost retrase din gestiune dosarele în care figurează Veaceslav Platon, inclusiv şi dosarul Laundromatului rusesc.

A fost depusă contestație și împotriva hotărârilor din mai 2022 ale Colegiului, prin care acțiunile întreprinse de către procurorul Andrei Dulgheru și ex-procurorul Nicu Șendrea, la instrumentarea cauzei penale „Grupul Petrenco”, ar fi fost „în strictă conformitate cu normele legale în vigoare la acel moment”. Respectiv, a fost considerată inoportună sancţionarea disciplinară în privința lor.

Amintim că, în septembrie, 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat R.Moldova pentru încălcarea drepturilor fostului deputat comunist Grigore Petrenco și altor șase reclamanți care au fost întemnițați în urma unui protest în fața Procuraturii Generale, în 2015. Asociația Promo-LEX i-a reprezentat pe reclamanți, iar R. Moldova a plătit 67 750 de euro despăgubiri și cheltuieli de judecată din cauza unor „acțiuni arbitrare” ale procuraturii și instanțelor de judecată.

 

Anticoruptie.md
29/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii