Ploi torențiale, transformate în catastrofă// Italia: 9 persoane decedate și 10 000 – evacuate

Mihaela Cibotaru
18/05/2023
la Republica

9 persoane au decedat și alte 10 000 au fost evacuate din casele lor, din cauza inundațiilor în regiunea Emilia-Romagna din nordul Italiei. După 36 de ore de ploi torențiale, autoritățile se confruntă cu o catastrofă de proporții: 21 de râuri au ieșit din maluri, case inundate în mai multe orașe, terenuri agricole sub apă, drumuri distruse.

Președintele regiunii Emilia-Romagna, Stefano Bonaccini, anunță că în 36 de ore a plouat cât în șase luni, iar efectele sunt amplificate din cauza unei lungi perioade de secetă, încât pământul nu absoarbe apă. „Avem 250 de alunecări de teren, aproape 400 de drumuri sunt fie distruse, fie inutilizabile și întrerupte, în multe locuri nu este curent, apă și legătură telefonică”, a spus Bonaccini. Președintele regiunii speră că numărul persoanelor rămase izolate este mic și acum autoritățile caută soluții pentru adăpostirea celor evacuați.

Autoritățile au emis alerta roșie de inundații și pentru zona orașului Modena din aceeași regiune.

 

Reprezentantul local al Ministerului de Interne a spus că din zonă vor trebui evacuate aproximativ 14.000 de persoane, fiind afectate 37 de orașe și comunități.

Potrivit estimărilor autorităților locale, ar fi nevoie de cca 20 de milioane de euro pentru zona afectată de ploi. Potrivit presei italiene, oficialii au declarat că plățile impozitelor și ipotecilor vor fi suspendate pentru regiunile afectate de inundații pentru perioada situației de urgență.

Mihaela Cibotaru
18/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii