De ce nu are politica monetară efectul scontat. Un economist explică unde a greșit Banca Națională

Ion Chișlea
22/06/2022
Sveatoslav Mihalache, doctor în economie/Foto: Europa Liberă

Volumul creditelor în monedă națională acordate persoanelor fizice s-a majorat în luna mai cu 5%, iar creditele de consum chiar s-au ieftinit în ciuda eforturilor Băncii Naționale a Moldovei (BNM) de a scumpi creditarea, a reduce consumul și a stăvili inflația prin înăsprirea politicii monetare.

Creditele de consum, care reprezintă 70% din creditele acordate persoanelor fizice, au fost oferite de băncile comerciale la o rată medie a dobânzii de 11,69 la sută, care este cu 0,03 puncte mai mică față de luna precedentă.

Ieftinirea creditelor de consum s-a produs în pofida faptului că în mai Banca Națională a majorat rata de politică monetară cu trei puncte procentuale. Aceasta este cu nouă puncte procentuale mai mare decât la începutul anului.

Doctorul în economie Sveatoslav Mihalache a explicat pentru Anticoruptie.md că politica monetară nu mai are efectul așteptat din cauza că au intrat în funcțiune alte mecanisme. Unul dintre acestea sunt așteptările infaționiste despre care a menționat anterior și prim-ministra Natalia Gavrilița.

„Așteptările pieței sunt un factor extrem de important asupra consumului și a inflației. Oamenii cumpără acum ceea ce mâine ar putea fi mai scump. De asemenea, avem și o creditare a consumului. Mulți vânzători din retail continuă să vândă (în credit) produsele din stoc la o dobândă mică pentru a cumpăra repede altele. Leul tare în raport cu valutele forte favorizează cumpărarea valutei și a produselor de import. Cu lei mai puțini cumperi mai multă valută și mai multă marfă de import”, a explicat economistul.   

Mihalache spune că așteptările inflaționiste sunt tot mai mari pe măsură ce Banca Națională nu-și îndeplinește mai multe luni la rând obligația de a menține inflația în coridorul de 5%. Totodată, el a spus că Banca Națională a ratat momentul de start pentru a stăvili inflația.  

„Politica monetară se propagă în țările dezvoltate asupra ratei dobânzii la creditele comerciale în câteva zile pe când la noi durează 3-6 luni. Și cei de la BNM știu acest lucru. Și ei vedeau procesele din vara anului 2021, cum la nivel mondial sporea consumul și se profila o scumpire a alimentelor, cum se accelera creșterea economică și era de așteptat o cerere ridicată și o scumpire a resurselor energetice. La acel moment se preconizau majorări de salarii, de pensii, care urmau să sporească inevitabil consumul și inflația. Atunci trebuia să se acționeze anticipat și nu am fi avut inflația, care era deja de aproape 17% la sfârșitul anului”, a afirmat Sveatoslav Mihalache.

La începutul lunii iunie, BNM a majorat rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu alte trei puncte, de la 15,5% la 18,5%, în efortul de a reduce consumul și a stăvili inflația.  

În luna mai 2021, dobânda de politică monetară era de 2,65%. Abia în iulie aceasta a fost majorată cu un punct, la 3,65% pentru ca la finele lui 2021 să ajungă la 6,5%. În aceeași perioadă, inflația a crescut de la 3,16% la 16,56%.  

Ion Chișlea
22/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii