Polonia, dispusă să ofere Moldovei expertiza tehnică necesară pentru punerea în practică a agendei europene

Crina Dumitriu
26/01/2023
Gov.md

Senatul Poloniei este dispus să ofere Republicii Moldova expertiza tehnică necesară pentru accelerarea implementării agendei europene. Declarații în acest sens a făcut, miercuri, la Chișinău, Mareșalul Senatului Republicii Polone, Tomasz Grodzki, care se află într-o vizită oficială în Republica Moldova, împreună cu un grup de senatori polonezi. Oficialul a precizat că dosarul transnistrean nu este un impediment în această cale.

„Senatul Republicii Polonia nu vrea să fie un spectator pasiv în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Vrem să împărtășim din experiența noastră, să vă ajutăm să parcurgeți cât mai rapid toți pașii birocratici necesari. Ca senatori, vrem să știți că dosarul transnistrean activ nu este un impediment în calea integrării europene”, a declarat Tomasz Grodzki, la întâlnirea pe care a avut-o cu prim-ministra Natalia Gavrilița.

Șefa Executivului a menționat despre asistența tehnică și financiară, oferită de Polonia, pentru depășirea crizei economice și energetice cu care se confruntă țara noastră, precizând că datorită suportului partenerilor UE, Republica Moldova a reușit să își consolideze securitatea energetică, să reducă dependența de „Gazprom” și să pună bazele unui amplu proces de diversificare a resurselor energetice. 

„Asistența financiară oferită de Republica Polonă ne-a ajutat să minimizăm consecințele războiului împotriva Ucrainei - țară care are toată susținerea noastră în lupta pentru protejarea valorilor Uniunii Europene. Vrem să construim un stat rezilient, democratic și prosper, iar investițiile poloneze sunt binevenite pentru a valorifica potențialul nostru de creștere”, a subliniat prim-ministra. 

Natalia Gavrilița a ținut să aprecieze acțiunile întreprinse de Polonia pe parcursul președinției în OSCE, în vederea facilitării dialogului transnistrean, și pentru susținerea în procesul de integrare europeană. Totodată, partea moldovenească a solicitat susținerea Poloniei în cadrul inițiativei Coridoarele solidarității, lansată, anul trecut, de Comisia Europeană. 

Oficialii au exprimat necesitatea de activizare a dialogului pe platforma Comisiei interguvernamentale moldo-poloneze, în vederea aprofundării relațiilor comercial-economice bilaterale. De asemenea, va fi stabilită o formulă de cooperare, la nivel parlamentar, în vederea livrării expertizei necesare în procesul de aderare al țării noastre la UE.

Crina Dumitriu
26/01/2023Follow us on Telegram

Comentarii