Polonia își retrage cererea pentru invocarea Articolului 4 al NATO // Rachetele căzute pe teritoriul său ar fi din apărarea ucraineană

Cornelia Cozonac
16/11/2022
Politia poloneză

Polonia și-a retras cererea pentru invocarea Articolului 4 din Tratatul NATO, întrucât o anchetă preliminară presupune că cele două rachete căzute marți pe teritoriul său, la 5 km de granița cu Ucraina, care au omorât doi oameni, ar fi din apărarea ucraineană. Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat miercuri, la Varşovia, că „probabil” racheta care a căzut marţi pe teritoriul ţării sale „a fost lansată de Ucraina”. Presa internațională scrie, cu referirela surse din Poliția poloneză, că rachetele ar fi de producție sovietică.    

„Am fost martorii unui atac masiv împotriva Ucrainei. Întregul teritoriu ucrainean a fost bombardat, în special în zonele de frontieră ale Ucrainei. Ucraina se apăra de acest atac, aşa că întreaga vină a incidentului îi revine Rusiei”, a adăugat preşedintele polonez, citat de Euronews România. Duda a menţionat că, potrivit rezultatelor iniţiale ale anchetei cu privire la acest incident, „nu a fost vorba de explozia clasică a unei rachete”.

Incidentul a generat şedinţe de urgenţă la nivelul NATO.

Poliția din Polonia a publicat o fotografie cu urmările incidentului de la granița cu Ucraina din care se observă clar urma unei explozii (FOTO). 

Ucraina a fost atacată în după-amiaza zilei de marți cu peste 100 de rachete rusești, acesta find cel mai masiv atac de la începutul războiului declanșat de Federația Rusă. Kievul a anunțat că apărarea ucraineană a doborât 70 de rachete. 

Mai multe țări, printre care și Republica Moldova, au condamnat atacul rusesc din Ucraina și au exprimat condoleanțe Poloniei în legătură cu victimile exploziei.    

Articolul 4 al Tratatului NATO prevede că țările membre vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este ameninţată integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea vreuneia dintre părți. Presa internațională scrie, citând Reuters, că ambasadorii NATO se reunesc miercuri pentru a discuta cererea Poloniei. Anterior articolul 4 din Tratatul NATO a fost activat de mai multe ori de Turcia, dar și de Polonia. 

Cornelia Cozonac
16/11/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii