Polonia, lovită de rachete rusești, cere activarea Articolului 4 din Tratatul NATO

Cornelia Cozonac
16/11/2022
Captură

Polonia cere activarea Articolului 4 din Tratatul NATO, după ce marți două rachete rusești au explodat într-o localitate poloneză, la 5 km de granița cu Ucraina, omorând doi oameni. O solicitare în acest sens a fost făcută de președintele polonez în seara zilei de marți, după ce s-a reunit Consiliul de securitate. Varșovia a anunțat, totodată, ridicarea nivelului de alertă militară. 

Articolul 4 al Tratatului NATO prevede că țările membre vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este ameninţată integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea vreuneia dintre părți. Presa internațională scrie, citând Reuters, că ambasadorii NATO se reunesc miercuri pentru a discuta cererea Poloniei. Anterior articolul 4 din Tratatul NATO a fost activat de mai multe ori de Turcia, dar și de Polonia.    

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit la telefon cu președintele Poloniei, Andrzej Duda, și i-a transmis condoleanțe pentru victimele exploziilor. Convorbiri telefonice au avut loc și cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și cu președintele american Joe Biden, scrie Digi.24.ro

Moscova a negat că ar fi vorba de rachete rusești, dar Margarita Simonian, o propagandistă a lui Putin, a vorbit despre posibile „sosiri” de rachete în Polonia. „Acum Polonia are propriul său Belgorod. La ce vă așteptați?” a scris ea pe Telegram.   

Autorităţile de la Chişinău au condamnat atacul cu peste 100 de rachete rusești asupra Ucrainei, acesta fiind cel mai masiv de la începutul invaziei ruseşti în ţara vecină. 

Urmare a bombardamentului rusesc asupra sistemului energetic ucrainean din seara zilei de marți una din liniile electrice care asigură transportul de electricitate pentru Moldova s-a deconectat în regim automat, lăsând în beznă mai multe localități din raioanele Cimișlia, Bălți, Strășeni, Hâncești, Leova, Cahul, Fălești, Sângerei, Ungheni și Briceni. 

 

Cornelia Cozonac
16/11/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii