Posturi TV conectate la socialiști, amendate pentru relatarea incorectă a invaziei Ucrainei de către Rusia

Ilie Gulca
02/03/2022

Consiliul Audiovizualului a aplicat amenzi pentru trei posturi de televiziune în urma monitorizării transmiterii evenimentelor din Ucraina: NTV-Moldova – 10.000 de lei, RТR –Moldova – 5.000 de lei, Primul în Moldova – 20.000 de lei. Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au dezvăluit că cele trei posturi TV sunt vehicule ale propagandei rusești în Republica Moldova și colportează știri false generate pe canalele anonime de telegram.

În cadrul ședinței din 2 martie, Consiliul Audiovizualului a examinat rezultatele a două monitorizări care urmau să stabilească felul în care posturile moldovenești de televiziune relatează războiul din Ucraina și evenimentele conexe.

Conform rezultatelor primei monitorizări, în perioada 24–27 februarie, NTV-Moldova a fost avertizat public de patru ori pentru încălcarea mai multor prevederi ale articolului 13 din Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova: „asigurarea informării corecte”.

Pentru violarea aceluiași articol, RTR-Moldova a fost preîntâmpinat de cinci ori și a fost amendat cu 5.000 de lei.

Consiliul Audiovizualului a precizat că, în perioada 24–27 februarie, aceste posturi au renunțat complet că retransmită conținut informativ analitic din Rusia, iar încălcările depistate vizează conținutul propriu.

Cea de-a doua monitorizare vizează conținutul difuzat între 11 și 16 februarie în timpul serii la posturile Moldova 1, Jurnal TV, Prime, Primul in Moldova și NTV-Moldova. Consiliul nu a depistat încălcări în cazul primelor trei posturi TV.

NTV-Moldova nu a oferit Consiliului Audiovizualului contentul difuzat în aceste zile, motivând probleme tehnice. În consecință, a mai fost amendat cu 5.000 de lei.

Primul in Moldova a fost amendat cu 10.000 de lei și a fost avertizat de două ori. Această televiziune a fost amendată pentru informare incorectă la retransmiterea emisiunilor rusești «Время» și «Воскресное время»

Consiliul a constatat că jurnaliștii au admis judecăți de valoare.

Mai mult, Consiliul a relevat că în timpul difuzării acestor știri au fost lansate acuzații la adresa statelor occidentale și Ucrainei, iar reacția lor nu a fost prezentată. Reporterii CIJM au constatat în urma investigații jurnalistice că cele trei posturi sunt vehicule informaționale ale propagandei rusești în Republica Moldova.

Primul în Moldova este o televiziune importantă din recuzita PSRM, care difuzează conținutul media al postului rusesc Pervîi Kanal. Această televiziune a fost lansată cu o lună înaintea alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020, când Consiliul Audiovizualului a aprobat solicitarea Telesistem TV SRL privind schimbarea denumirii postului „Accent TV” în Primul în Moldova.

La rândul ei, Telesistem TV SRL a fost din 2015 proprietatea omului de afaceri Vadim Ciubara, un personaj din anturajul fostului președinte Dodon, prin intermediul companiei rusești Media Invest Service.

Pe 27 decembrie 2019, fiul fostului procuror general al Ruseiei, Igor Ceaika, a devenit proprietar în proporție de 51 la sută al Media Invest Service, celelalte 49% din acțiuni  rămânând în posesia lui Vadim Ciubara.

Această structură a acționariatului a funcționat până pe 24 iunie 2021, înainte cu două săptămâni de alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, când Igor Ceaika a devenit proprietar majoritar cu 99,9%, în timp ce Vadim Ciubara a păstrat 0,1% din acționariat.

Pe 7 iulie 2021, cu trei zile înainte de scrutin, Igor Ceaika a vândut partea majoritară din acțiuni – 99.98% – către Obedinennye Resursy. La rândul său, Vadim Ciubara a cedat partea sa de acțiuni către noul proprietar majoritar pe 11 august, păstrând funcția de director general până pe 20 septembrie 2021.

Astfel, în prezent, Media Invest Service este deținută în proporție de 100% de Obedinennye Resursy și o are în calitate de director general pe Natalia Ermilova. Obedinennye Resursy este proprietate a lui Samvel Grigorean și a Nataliei Ermilova. 

NTV-Moldova este proprietatea companiei PP Exclusiv Media SRL deținută de deputatul socialist Corneliu Furculiță.

Ilie Gulca
02/03/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii