Premierul Dorin Recean va solicita în Parlament prelungirea stării de urgență

Anticoruptie.md
22/11/2023
parlament.md

Prim-ministrul Dorin Recean va solicita miercuri în legislativ prelungirea stării de urgență cu 30 de zile, începând cu 1 decembrie 2023, conform unei hotărâri aprobate de executiv

„O să avem nevoie în următoarele 30 de zile să putem să acționăm asupra provocărilor pe energie, pe dezinformare, propagandă și interferență pe care le-am observat în ultimul timp”, a spus premierul Recean. 

Prelungirea stării de urgență este motivată și de raportul prezentat recent de Serviciul de Informații și Securitate, care indică „incertitudinea privind evoluțiile ulterioare ale războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei și păstrarea unor riscuri care pot afecta Republica Moldova”.

Un alt risc se referă la securitatea energetică în contextul în care pe parcursul sezonului rece există o probabilitate înaltă că forțele armate ruse să intensifice atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene. Aceste acțiuni ar putea duce la perturbarea aprovizionării cu energie electrică a Republicii Moldova. În acest context, prelungirea stării de urgență ar permite Guvernului să ia măsurile necesare pentru a asigura, a menține și a consolida securitatea energetică a țării noastre.

Amenințările de natură hibridă sunt un alt argument pentru prelungirea stării de urgență. Conform notei informative a proiectului de hotărâre, „având în vedere consolidarea influenței informaționale ghidate din extern cu elemente de dezinformare, se anticipează menținerea amplitudinii știrilor false, a manipulărilor și promovării mesajelor distorsionate. Prelungirea stării de urgență va oferi autorităților posibilitatea de a lua decizii prompte și a gestiona eficient  potențialele riscuri în acest domeniu”.  

Starea de urgență a fost instituită pentru prima dată la 24 februarie 2022, odată cu izbucnirea războiului în Ucraina. Pe durata stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale își poate asuma dreptul de a emite dispoziții cu caracter obligatoriu și executoriu pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățenii Republicii Moldova și alte persoane aflate pe teritoriul țării.

Anticoruptie.md
22/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii