Premierul Pavel Filip a dispus o anchetă după ce o investigație publicată de Anticoruptie.md a arătat că medicamentele din Ucraina se vând de trei ori mai scump în Moldova

Svetlana Gore
21/04/2016
Foto: Adevărul Moldova

Premierul Pavel Filip a solicitat Procuraturii Generale, Centrului Naţional Anticorupţie, Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Sănătăţii să efectueze o anchetă după ce portalul Anticoruptie.md a publicat o investigație privind schema de import a medicamentelor din Ucraina. Șeful Executivului a solicitat instituțiilor abilitate, în ședința Cabinetului de miniștri, să verifice prețul medicametelor produse în Ucraina și comercializate în țara noastră. Premierul a mai vorbit și despre unele preparate medicale ce nu au licență de vânzare în Republica Moldova, iar companiile farmaceutice intenționează să le importe pentru a le vinde.

"S-a menționat că în Republica Moldova sunt importate și comercializate medicamete din zonele necontrolate de autoritățile ucrainene, dar și alte scheme în care sunt implicați funcționari. Rugămintea mea este către Procuratura Generală, Centrul Naţional Anticorupţie, Ministerul Afacerilor Interne şi al Sănătăţii să verifice în comun, inclusiv sub aspect penal, toate datele reflectate precum și veridicitatea concluziilor prezentate de experți în această investigație jurnalistică. Să asigurăm publicului larg rezultate chiar prin organizarea unei conferințe de presă pentru că ridică multe semne de întrebare. Eu am solicitat informații de la Agenția Medicamentului", a declarat Pavel Filip la ședința Guvernului de miercuri, 20 aprilie.

Investigația jurnalistică arată că preparatele farmaceutice produse în Ucraina ajung să coste în Moldova de trei ori mai mult. Este și cazul medicamentului Fluconazol. Conform datelor oficiale ale Ministerului Sănătății, acesta este importat din Ucraina cu 63,05 lei, iar în farmacii medicamentul ajunge la un preț de 118,50 lei. Între timp, în farmaciile din Ucraina, preparatul este de patru ori mai ieftin. Un calcul simplu arată că dacă pacienții din țara noastră ar cumpăra Fluconazol din farmaciile din țara vecină ar economisi pentru fiecare sticluță cel puțin 90 de lei.

Gheorghe Brega, vicepremierul pentru probleme sociale, a declarat că în Moldova acesta nu este singurul caz de majorare a prețurilor medicamentelor ucrainești. Demnitarul a explicat că acest lucru se întâmplă pentru că același agent economic este, de fapt, importator și distribuitor. Astfel, preparatele farmaceutice ajung să fie cumpărate de la producători fără niciun discount, care ar putea reduce prețul acestora. Motivul este că agenții economici nu au niciun interes să achiziționeze medicamente mai ieftine și chiar le este mai convenabil să declare un preț mai mare la vamă, astfel ca venitul să fie mai mare atunci când se va aplica adaosul comercial.

Investigația publicată pe portalul Anticorutie.md mai arată că lipsa de control din partea autorităților ar putea duce la apariția pe piața farmaceutică din țara noastră a unor preparate medicamentoase produse în zonele care nu sunt controlate în prezent de autoritățile de la Kiev.

 

 

 

Svetlana Gore
21/04/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii