Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, rugată să susțină sectorul agricol din Republica Moldova. Cine a adresat solicitarea

Anticoruptie.md
29/09/2023
colaj CIJM

Europarlamentarii români Daniel Buda și Dan Motreanu au adresat președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, o scrisoare în care solicită sprijin pentru parcursul pro-european al Republicii Moldova și susținerea sectorului agricol. Solicitarea vine după ce, deputații au avut săptămâna trecută o întrevedere cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. 

Deputații europeni au semnalat, urmare a discuțiilor avute cu ministrul moldovean, că după declanșarea războiului în Ucraina, cantitatea de grâu importată pe teritoriul Republicii Moldova a crescut de peste 50 de ori, iar prețul pe piața moldovenească „este de aproape trei ori mai mic față de costurile de producție”, respectiv fermierii sunt în pragul falimentului. 

„La fel ca în cazul celorlalți vecini ai Ucrainei, importurile de cereale ieftine duc la scăderea prețurilor și creează probleme serioase fermierilor autohtoni. Cantitatea de grâu importată pe teritoriul Republicii Moldova după declanșarea războiului a crescut de peste 50 de ori iar prețul curent la grâu pe piața moldovenească este de aproape trei ori mai mic față de costurile de producție. Astfel, fermierii nu numai că nu au rentabilitate, ci sunt în pragul falimentului. (...) Îndemnăm Comisia Europeană să susțină prin toate mijloacele pe care le are la dispoziție parcursul proeuropean al Republicii Moldova, să invite acest stat candidat la consultări și dialog pe toate subiectele care au un impact asupra sa. Solicităm Comisiei Europene să identifice modalități pentru a susține direct sectorul agricol din Republica Moldova, care angajează peste 20% din forța de muncă națională”, a menționat eurodeputatul PNL, Dan Motreanu.

La fel din cauza războiului, spune deputatul Motreanu, „Republica Moldova a pierdut piețe de desfacere din cauza cerealelor mai ieftine provenite din Ucraina și Rusia”. Chiar dacă UE a sprijinit Republica Moldova, situația economică nu s-a ameliorat. Acest lucru fiind vizibil în facturile pentru gazul rusesc și pentru energia electrică. Iar așa cum Republica Moldova a depus cerere de aderare la Uniunea Europeană, UE trebuie să susțină și mai mult țara cu statut de candidat. În context, eurodeputatul a solicitat Comisiei Europene să pună la dispoziție Republicii Moldova toate mijloacele pentru a susține parcursul ei european. Un prim pas ar fi idenficarea modalităților pentru susținerea directă a sectorului agricol. 

Aceeași perspectivă a prezentat-o și colegul său din Parlamentul European, Daniel Buda. Buda a punctat în adresarea sa faptul că „agresiunea nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei nu are un impact negativ doar asupra economiei Ucrainei, ci afectează profund și Republica Moldova. Situația este cu atât mai gravă, cu cât Republica Moldova este una dintre vecinele Ucrainei, ceea ce înseamnă că are de-a face cu repercusiuni majore”.

„Am adresat așadar o scrisoare Comisiei Europene, prin care am solicitat să se acționeze în interesul strategic și de securitate al Europei, iar Comisia, să susțină prin toate mijloacele pe care le are la dispoziție parcursul proeuropean al Moldovei. Mai mult decât atât, solicităm Comisiei Europene să identifice modalități pentru a susține direct sectorul agricol, care angajează peste 20% din forța de muncă națională”, a conchis eurodeputatul Daniel Buda.

Securitatea întregii regiuni depinde de susținerea pe care o va avea Republica Moldova din partea UE, au mai adăugat deputații. 

Anticoruptie.md
29/09/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii