Președinta Greciei încheie mai devreme vizita în Moldova. Declaraţiile înainte de plecare

Mihaela Cibotaru
01/03/2023
Captură

Președinta Republicii Grecia, Katerina Sakellaropoulou, incheie înainte de termen vizita oficială în Republica Moldova, din cauza accidentului feroviar care a avut locîn noaptea de miercuri în Grecia. Înainte de plecare, şefa statului elen şi preşedinta Maia Sandu au susţinut o conferinţă de presă.

Președinta Katerina Sakellaropoulou a subliniat că prezența sa în Moldova în aceste vremuri vine să sublinieze însemnătatea pe care o acordă Grecia consolidării în continuare a relațiilor bilaterale în toate domeniile de interes reciproc. Ea a asigurat Moldova de disponibilitatea Greciei de a oferi ajutor în parcursul european și în crearea unei unui viitor democratic, prosper și sigur. „Invazia neprovocată și nejustificată a Rusiei în Ucraina a deschis răni vechi și a creat altele noi. Încălcarea flagrantă a dreptului internațional și politica revizionistă a Rusiei ne găsește uniți, astfel încât să prevaleze pacea, democrația și libertatea”, a spus președinta Greciei.

Oficialul elen a confirmat că Grecia investește în dezvoltarea de infrastructuri, ceea ce va accentua rolul de pilon energetic în zonă, inclusiv prin livrarea neîntreruptă de gaze către Moldova. „Susținem independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei în cadrul frontierelor recunoscute internațional și susținem orice încercare de rezolvare pașnică și durabilă a conflictului transnistrean pe baza principiilor dreptului internațional”, a declarat Katerina Sakellaropoulou.

Președinta Moldovei, Maia Sandu, a mulțumit Greciei pentru suportul acordat țării noastre, inclusiv susținerea parcursului european al Republicii Moldova. „Odată cu realizarea condițiilor înaintate de Comisia Europeană pentru deschiderea negocierilor pentru aderare, vom miza în continuare pe sprijinul Guvernului Elen și pe experiența Greciei în acest context”, a spus preşedinta.

Referindu-se la colaborarea bilaterală, Maia Sandu a menționat semnarea recentă a Memorandumului de înțelegere privind colaborarea în domeniul instruirii diplomatice și a acordului moldo-elen de protecție socială, în vigoare din ianuarie 2023. Președinta a comunicat că Moldova este interesată de colaborare în domeniul energetic – Moldova a reușit să facă față crizei energetice și să diversifice sursele de energie și va investi în continuare în securitatea energetică a țării. „Suntem interesați să cooperăm în acest domeniu cu Grecia, care este un important hub energetic regional. Cooperarea noastră va viza atât achiziția de gaze lichefiate, cât și transportarea acestora spre Moldova și mai departe”, a spus Maia Sandu.

Mihaela Cibotaru
01/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii