Preşedinta Maia Sandu, despre averismentul Kievului privind pregătirea unei lovituri de stat la Chişinău de către Rusia: „Atac asupra edificiilor statului şi luare de ostatici”

Anticoruptie.md
13/02/2023
Captură

Preşedinta Maia Statului a dezvăluit, luni, într-o conferinţă de presă care ar fi planul pus la cale de Moscova privind organizarea unei lovituri de stat la Chişinău, despre care a fost  informată săptămâna trecută la telefon de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni din partea diversioniștilor cu pregătire militară, camuflați în civil, care pregătesc acțiuni violente, un atac asupra edificii ale statului și luare de ostatici. Prin acțiuni violente, mascate sub proteste ale așa numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău. Documentele recepționate de la partenerii noștri ucraineni demonstrează o bună documentare a locațiilor și a aspectelor logistice pentru organizarea acestor activități subersive. De asemenea, planul presupune folosirea persoanelor din afara țării pentru acțiunile cu caracter violent”, a spus şefa statului.

Maia Sandu a confirmat că a primit de la ucraineneni copiile documentelor cu planul pus la cale de ruşi, instrucțiuni despre regulile de intrare în RM pentru cetățeni ai Federației Ruse, Republicii Belarus, Serbiei și Muntenegru.

„Vă asigur că instituțiile statului lucrează la prevenirea acestor provocări și țin situația sub control. La realizarea planului autorii mizează pe mai multe forțe interne, dar în special pe grupări criminale, cum ar fi formațiunea „Șor” și toate derivatele ei, pe unii veterani, foști angajați ai forțelor de ordine și pe mai multe persoane cunoscute pentru legăturile lor cu Plahotniuc. Scopul acestor acțiuni este răsturnarea ordinii constituționale, schimbarea puterii legitime de la Chișinău pe una ilegitimă care să pun țara la dispoziția Rusiei pentru a opri procesul de intergrare în UE”, a precizat preşedinta.

Amintim că, Volodimir Zelenski a declarat la Consiliul European că serviciile speciale ucrainene au intrat în posesia unor documente privinde destabilizarea situaţiei în Republica Moldova. „Am informat-o pe Maia Sandu că am interceptat planul Rusiei de a distruge politic Moldova. Documentul conține date despre persoanele și perioada și modul în care vor pune în aplicare planul de distrugere a democrației în Moldova”, a comunicat Zelenski partenerilor europeni.
 

Anticoruptie.md
13/02/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii