Preşedinta Maia Sandu în SUA: discuţiile despre securitatea energetică, în prim plan

Anticorupţie.md
06/12/2022
presedinte.md

Preşedinta Maia Sandu şi-a început vizita de lucru în SUA. Şefa statului a avut întrevederi cu oficial de rang înalt a ţării gazdă, dar şi cu reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale, principalele subiecte fiind relaţiile moldo-americane, securitatea din regiune şi independenţa energetică.

Prima întrevedere Maia Sandu a avut-o cu Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților din Congresul Statelor Unite. Cele două oficiale au vorbit despre dificultățile pe care le întâmpină Moldova și întreaga noastră regiune din cauza războiului Rusiei contra Ucrainei, precum și despre soluțiile pentru a face față actualelor crize.

„Am subliniat importanța sprijinului SUA pentru consolidarea democrației în țara noastră și pentru avansarea reformelor, în special după ce am devenit stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Am vorbit, de asemenea, despre riscurile de securitate regională și despre impactul crizei energetice asupra cetățenilor noștri și a economiei țării, și am spus că parteneriatul american este esențial pentru a le face față”, a spus precizat Maia Sandu, potrivit unui comunicat al instituţiei prezidenţiale de la Chişinău.

Maia Sandu a avut o întrevedere cu Michael McCaul, membru al Comitetului pentru Afaceri Externe al Camerei Reprezentanților din Congresul SUA. Oficialii au discutat despre relațiile moldo-americane și sprijinul oferit de partenerii din Statele Unite pentru agenda noastră de reforme. Președinta Maia Sandu a menționat că Moldova mizează și mai departe pe sprijinul Statelor Unite în realizarea reformelor, inclusiv în procesul de aderare la UE a țării. Şefa statului a mai menţionat că avem nevoie de susținere pentru asigurarea independenței energetice, informează serviciul de presă al Preşedinţiei de la Chişinău.

În cadrul vizitei la Washington, Maia Sandu s-a întâlnit cu Kristalina Georgieva, Directoarea Generală a Fondului Monetar Internațional. Șefa statului a menționat, în cadrul discuției, importanța cooperării cu FMI pentru a atenua consecințele economice și sociale provocate de invazia Rusiei în Ucraina.

Președinta Maia Sandu a subliniat că în prezent Republica Moldova trece prin cea mai severă criză energetică din existența sa, iar scopul autorităților este să ajute oamenii și businessul să facă față prețurilor ridicate la energie. La fel, e nevoie de programe care să sporească reziliența sectorului și să contribuie la diversificarea surselor de energie. Kristalina Georgieva a spus că FMI rămâne deschis colaborării cu Moldova și este gata să crească asistența, pentru a ajuta la depășirea actualei crize.


 


 

Anticorupţie.md
06/12/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii