„Președintele Academiei ne-a dat de rușinea lumii!”. Eugen Doga, despre declarația AȘM privind „operațiunea” Rusiei în Ucraina

Ilie Gulca
03/03/2022
Compozitorul Eugen Doga, membru al Academiei de Științe a Moldovei. Foto: zdg.md

Academicienii se declară profund indignați, după ce, pe 28 februarie, pe site-ul Academiei de Științe a R. Moldova a apărut o Declarație privind „dezaprobarea operațiunii militare” a Federației Ruse în Ucraina.

„Este o rușine a Academiei! Ne-a dat de rușinea lumii. Așa e mentalitatea lor, mentalitatea așa-numitului șef al Academiei. El a repetat mesajul rusesc: „operațiune militară”, pentru că îi tremură fundul”, a declarat compozitorul pentru Jurnal.md.

Potrivit renumitului compozitor, Tighineanu ar fi trebuit să scrie declarația cu pricina în numele său, și nu în numele Academiei. „Toată lumea înțelege că e război, și nu conflict sau operațiune”, a subliniat academicianul Doga.

Prezidiul Academiei de Științe a Moldovei a calificat războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, în care trupele ruse atacă civili, drept „operațiune militară” a forțelor armate ale Federației Ruse pe teritoriul Ucrainei termen pe care Kremlinul îl impune instituțiilor mass-media din Rusia și instituțiilor de învățământ. 

Serviciul Federal pentru Supravegherea Comunicațiilor, Tehnologiei Informationale și Mass Media din Rusia, Roskomnadzor, a solicitat publicațiilor Novaia Gazeta, Mediazona, Dojdi și alte media să șteargă materialele despre ostilitățile din Ucraina în care este folosit termenul „război”.

„Pe aceste site-uri, sub pretextul unor mesaje de încredere, există informații nesigure semnificative din punct de vedere social, care nu corespund realității despre bombardarea orașelor ucrainene de către Forțele Armate Ruse și moartea civililor în Ucraina în urma acțiunilor Armatei Ruse, precum și materiale în care operațiunea în desfășurare este numită atac, invazie sau declarație de război”, se menționează în solicitarea autorității de reglementare.

Ilie Gulca
03/03/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii