Președintele Curții de Apel Chișinău, îngrijorat că apelul de susținere a Domnicăi Manole, semnat de colegii săi, a ajuns în presă

Anticoruptie.md
19/06/2016
Ion Pleșca, președintele Curții de Apel Chișinău. Captură video: Jurnal TV

Ion Pleșca, președintele Curții de Apel Chișinău, este îngrijorat că apelul colegilor săi prin care își manifestau indignarea față de urmărirea penală pornită în privința magistratei Domnica Manole a ajuns în presă. Judecătorul a semnat un comunicat informativ în acest sens, iar subiectul va fi discutat marți, 21 iunie, la ședința Consiliului Superior al Magistraturii. 

"Semnatarii scrisorii de susţinere şi-au expus dezacordul cu încercarea de a se crea o practică, în opinia lor inadmisibilă, de tragere la răspundere penală a judecătorului în cazul casării unei hotărâri pronunţate, aceasta fiind lipsită de caracter politic. Respectivul mesaj a fost transmis pentru a fi prezentat în exclusivitate Consiliului Superior al Magistraturii, nefiind destinat publicării, cu atât mai mult până la şedinţa CSM. În context, mai mulţi semnatari îşi exprimă îngrijorarea că mesajul lor a fost denaturat şi prezentat ca fiind o reacţie la apelul unor persoane implicate în activităţi politice, afirmaţii care nu corespund adevărului, motiv pentru care se intervine cu prezenta concretizare", se arată în comunicat.

La 30 mai, cu o zi înainte ca CSM să dea acordul ca Domnica Manole să fie cercetată penal pentru că a adoptat o hotărâre prin care a obligat CEC să iniţieze referendumul republican privind alegerea șefului statului de către cetăţeni, la iniţiativa Platformei Demnitate şi Adevăr, mai mulți judecători de la Curtea de Apel Chișinău au emis o declarație, publicată de portalul Anticoruptie.md și alte câteva instituții mass-media. 

"Procurorul general interimar şi-a asumat un atentat fără precedent la independenţa Justiţiei, contrar standardelor internaţionale în domeniul Justiţiei, contrar obiectivelor de integrare europeană promovate de corpul judecătoresc (...) Noi, judecătorii, nu putem înfăptui justiţia sub ameninţarea răspunderii penale, asigurarea independenţei şi imparţialităţii în procesul de înfăptuire a justiţiei, ţine de obligaţia profesională a fiecărui judecător, motiv din care avem obligaţia de a ne opune atât actelor individuale de intimidare şi persecutare a judecătorilor, cât şi a celor cu caracter sistemic - consecinţă a abuzurilor de drept admise în cazuri individuale", potrivit documentului.

 

Anticoruptie.md
19/06/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii