Președintele Kazahstanului a dat ordinul pentru măcel: forțele de ordine pot trage în manifestanți fără avertisment. Rusia participă cu circa 3.000 de soldați

Mădălin Necșuțu
07/01/2022

Președintele kazah Kassym-Jomart Tokaiev a declarat vineri, într-o intervenție televizată, că a autorizat forțele de securitate să „tragă fără avertisment” pe fondul unei represiuni violente împotriva protestelor antiguvernamentale. Președintele a spus că ”teroriștii care nu se predau vor fi uciși”.

El a adăugat că „20.000 de bandiți” au atacat principalul oraș Almatî, epicentrul protestelor declanșate de o creștere a prețului combustibilului. Tokaiev a dat vina pe „terorişti” instruiţi în străinătate, fără să dea mărturie.

Protestatari din orașul Almatî din Kazahstan s-au baricadat în interiorul clădirii Mir TV, relatează postul de televiziune Khabar-24. Clădirea se află în Piața Republicii și există mai multe cadavre în fața acestei clădiri. 

În aceeași intervenție televizată, Tokaiev a spus că forțele de menținere a păcii trimise din Rusia și din statele vecine au sosit la cererea sa și se află temporar în țară pentru a asigura securitatea.

Forțele din cadrul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) conduse de Rusia au aproximativ 4.000 de soldați, din care 3.000 sunt trupele speciale rusești aeropurtate. Tokaiev i-a adus „mulțumiri speciale” președintelui rus Vladimir Putin pentru trimiterea de trupe.

Mădălin Necșuțu
07/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii