VIDEO// Președintele Maia Sandu a declarat că Republica Moldova are porțile deschise pentru investitorii români: „Chișinău și București revin la o relație frățească”

Mădălin Necșuțu
23/11/2021
Presidency.ro

Președintele Maia Sandu a invitat oamenii de afaceri români să investească în Republica Moldova acolo unde există un potențial mare, iar legislația va fi modificată în spiritul apărării investițiilor străine.

„Republica Moldova se schimbă, vă așteptăm să veniți în Republica Moldova, un mediu mai prietenos pentru afaceri. Astăzi mă aflu la București pentru a reafirma această relație consistentă și pentru a trasa noi obiective pentru colaborarea bilaterală”, a declarat șefa statului cu prilejul vizitei pe care o efectuează marți la București.

Ea a mai amintit în cadrul unei conferințe comune de presă cu președintele român Klaus Iohannis că acesta a fost primul șef de stat care a venit în vizită imediat după alegerea sa în calitate de președinte.

„Anunțam atunci că după o perioadă lungă de îngheț Chișinău și București revin la o relație frățească, normală [...] În 2021, Republica Moldova a simțit mereu umărul României alături.

Maia Sandu a mai ținut să aducă mulțumiri Bucureștiului pentru ajutorul dat în timpul pandemiei de COVID-19 încă din 2020.

„Datorită României și ca urmare a discuțiilor noastre, Republica Moldova a primit primele doze de vaccin anti-COVID și să salvăm primele vieți. România este cel mai mare donator de vaccin pentru noi. La ele se adaugă milioane de unități de echipamente de protecție”, a mai spus Maia Sandu.

Șefa statului a mai spus că Republica Moldova va conta și pe viitorul pe vocea puternică a României la UE în favoarea Chișinăului.

Legătură extrem de trainică - comunitatea de limbă, cultură și istorie”

La rândul său, președintele României Klaus Iohannis a declarat că guvernele celor două state vor lucra și mai intens în viitorul apropiat la dezvoltarea relației și a intereselor comune.

„Am dovedit că putem conclucra eficient, acordându-se sprijin reciproc în situații dificile. Adresez mulțumiri doamnei președinte, autorităților și medicilor din Republica Moldova pentru ajutorul valoros pe care ni l-au oferit recent. Efortul a ajutat la salvarea de vieți, nu vom uita acest gest. Am subliniat din nou că Republica Moldova se bucură de un sprijin covârșitor, durabil și transpartinic la București. Suntem cu toții dedicați parteneriatului strategic bilateral pentru integrarea Republicii Moldova în comunitatea europeană”, a declarat Iohannis.

El a mai spus că România este preocupată și de agenda de securitate și că poziția referitoare la dosarul transnistrean rămâne neschimbată în sensul retragerii trupelor ruse de pe teritoriul din stânga Nistrului.

„România susține o reglementare cuprinzătoare, pașnică și durabilă a conflictului transnistrean, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internațional și fără afectarea viitorului său pro-european”, a declarat Iohannis.

Iohannis a reiterat că România și Republica Moldova sunt unite printr-o legătură extrem de trainică - comunitatea de limbă, cultură și istorie.

Mădălin Necșuțu
23/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii