Președinția recidivează. A refuzat din nou să ofere informații despre persoanele decorate cu distincții de stat

Anticoruptie.md
12/07/2017
Președinție

După ce, în urmă cu doi ani, Președinția a refuzat să ofere Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) informația despre persoanele care au fost decorate cu distincții de stat de către șefii statului din 2001 până în prezent, noua administrație a instituţiei obstrucționează din nou accesul la această informație.

Într-un răspuns oficial oferit Centrului de Politici și Reforme Structurale (CPR Moldova), la solicitarea de a pune la dispoziție informații privind conferirea distincțiilor de stat în perioada august 1992 – iunie 2017, secretarul general al Aparatului președintelui, Ruslan Flocea, a scris că arhiva Serviciului distincții de stat a fost nimicită în timpul devastării sediului Președinției, la 7 aprilie 2009. De aceea, pentru perioada de până la 7 aprilie 2009, s-au păstrat doar decretele originale ale distincțiilor de stat.

Cât privește distincțiile acordate după această dată, Președinția refuză să ofere informații, făcând trimitere la datele cu caracter personal. „Sistemul de evidență a propunerilor de decorare și a persoanelor decorate conține date cu caracter personal, iar unele propuneri nominale de conferire a distincțiilor de stat sunt prezentate cu titlu de confidențialitate”, se mai arată în răspunsul semnat de Ruslan Flocea.

 

 

În 2015, când CIJM a cerut biografiile persoanelor care au fost decorate cu distincţii de stat, precum și detalii privind meritele concrete față de stat ale fiecărei persoane decorate, Președinția a refuzat, făcând referire tot la protecția datelor cu caracter personal. „(…) pentru fiecare persoană propusă pentru decorare se perfectează fișa de decorare în care se includ date cu caracter personal: anul și locul nașterii, naționalitatea, studiile, profesia, funcția, locul de muncă, adresa de la domiciliu, precum și date relevante pentru conferirea distincției de stat: distincțiile deținute, activitatea de muncă și caracterizarea în care să fie menționate meritele concrete ale persoanei respective în domeniul în care activează și pentru care urmează să-i fie conferită distincția”, se arată în răspunsul semnat de Ion Păduraru, fostul secretar general al Aparatului Președintelui Republicii Moldova.

Ion Păduraru a precizat în aceeași scrisoare că prezentarea datelor solicitate ar putea afecta drepturile și libertățile fundamentale ale persoanelor vizate, în special a dreptului la inviolabilitatea vieții intime, familiale și private, protejat de Legea privind protecția datelor cu caracter personal.

După acest răspuns, CIJM a acționat în judecată Președinția, iar în vara anului trecut, 29 iunie 2016, Curtea Supremă de Justiție a dat dreptate instituției prezidențiale.

Protecția datelor cu caracter personal este invocată tot mai des de către autorități drept pretext pentru refuzul de a oferi informații cu caracter public.

Anticoruptie.md
12/07/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii