Prevetting // Parlamentul a votat în a doua lectură procedura de selectare a candidaților la funcția de membru al CSM și CSP

Ilie Gulca
17/02/2022

Proiectul care prevede evaluarea integrității candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) și organelor specializate ale acestora a fost votat joi în lectură finală cu votul a 54 de deputați.

Modificările legislative adoptate au scopul creării unei comisii specializate de evaluare a integrității candidaților la funcții administrative din cadrul CSM și CSP. Cu alte cuvinte, este vorba de așa-numitul „prevetting”, care are ca scop filtrarea candidaților la funcțiile de membri ai celor două instituții.

Pentru a exclude orice formă de control sau imixtiune în activitatea acesteia, Comisia de evaluare va dispune de independență funcțională și autonomie administrativă. 

Comisia de evaluare va fi constituită din șase membri. Trei dintre ei vor fi numiți de partenerii de dezvoltare. Ceilalți vor fi propuși de către Parlament, fiind respectat principiul de proporționalitate între majoritate și opoziție, reieșind din numărul de mandate obținute.

Comisia va evalua integritatea candidaților în temeiul unor cercetări extinse a activității profesionale, a respectării unor standarde de etică și profesionalism, precum și a lipsei unor acțiuni dubioase, care provoacă suspiciuni de corupție.

De asemenea, Comisia de evaluare va analiza averile candidaților și ale persoanelor apropiate lor, proveniența acestora, precum și veniturile și cheltuielile candidaților.  Proiectul de lege, odată adoptat, va fi aplicat pe o perioadă prestabilită de timp, până la data de 31.12.2022.

Așa-numitul „prevetting” are ca scop filtrarea candidaților la funcțiile de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor.

Ilie Gulca
17/02/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii