„Prezența avocatului la proces e mai mult simbolică”. Vladislav Gribincea, despre rolul avocatului în sistemul judiciar în Moldova

Irina Odobescu
07/10/2021
Foto simbol

Numărul de avocați activi în R. Moldova este practic în jumătate decât cei licențiați. Acest lucru poate fi explicat prin costurile mari din avocatură pe care nu și le pot permite cetățenii, neîncrederea în justiție și, respectiv, percepția că apărătorul nu ar putea schimba soarta dosarului.

Argumentele au fost expuse de Vladislav Gribincea, joi, în cadrul prezentării analizei „Justiția R. Moldova în cifre – o privire comparativă”, realizată de Centrul de Resurse Juridice din Moldova.

Gribincea opinează că dacă ar fi importante argumentele avocatului la proces, ar fi mai mulți doritori să practice avocatura. Prezența avocatului la proces, spune expertul, e mai mult simbolică decât să schimbe soarta dosarului.

De exemplu, pentru 2018, R. Moldova a raportat 79 de avocați la 100.000 de locuitori, iar în 2020 cifra a descrescut cu nouă avocați. În clasamentul realizat în cadrul analizei, Lituania are 79 avocați la 100.000 de locuitori, Georgia – 123, Bulgaria – 197 și România – 117.

Analiza a scos în evidență de asemenea că numărul persoanelor care vor să plece din avocatură este mai mic decât ale celor care vor să devină avocați. 

Irina Odobescu
07/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii