Prima adresare a lui Putin către ruşi de la începutul războiului în Ucraina: Mobilizare parţială şi ameninţări cu arme nucleare

Anticorupţie.md
21/09/2022
RIA Novosti

Vladimir Putin a anunțat, miercuri dimineață, mobilizare parțială în Rusia și a amenințat din nou cu armele nucleare. Totodată, el a spus că vor fi asigurate "condițiile pașnice de organizare a referendumurilor" în zonele ocupate din Ucraina. Aceasta este prima adresarea a liderului de la Kremlin către naţiune şi are loc în timp ce zeci de şefi de state au fost convocaţi la reuniunea ONU unde se dscută problemele de securitate şi situaţia din Ucraina.

Putin a dat de înţeles că nu renunţă la războiul din Ucraina. „Operațiunea specială a fost absolut necesară și indispensabilă. Noi nu avem niciun drept moral să-i dăm pe cei apropiați să devină carne de tun. Pentru a apăra patria noastră, pentru a asigura siguranța oamenilor noștri susțin propunerea Ministerului Apărării de a realiza o mobilizare parțială. Mai exact este vorba de cetățenii care acum sunt în rezervă, adică vor fi chemați la armată doar cei care sunt în rezervă, care au fost în armată și au experiență. Ei vor fi instruiți adăugător în funcție de pregătirea lor”, a declarat liderul de la Kremlin.

Totodată, Vladimir Putin a declarat deschis că intenţionează să alipească la Rusia teritoriile ocupate din Ucraina: „Trebuie să acordăm sprijin deosebi pentru aprovizionarea Donbasului cu muniții. Vrem să eliberăm de neonaziști aceste teritorii, Herson, Zaporojie. Administrațiie din Zaporojie și Herson au decis să organizeze un referendum pentru alipirea la Rusia. Oamenii trebuie să aleagă liber”.

Puțin a mai spus că oficialii NATO susțin că este posibil să folosească arme nucleare împotriva Rusiei, iar aceasta va folosi toate mijloacele pentru apărarea integrităţii teritoriale a Rusiei.

În ajun de a fi anunţată mobilizarea parţială în Rusia, parlamentarii ruși au adoptat un proiect de lege care înăsprește pedepsele până la 15 ani pentru dezertarea și predarea voluntară în timp de război, iar cei care vor refuza să lupte vor fi pedepsiţi cu 3 ani de închisoare.

În aceste condiții, au explodat căutările pe Google Rusia pentru expresii precum „mobilizare”, „cum poți pleca din Rusia”, „cum poți pleca din Rusia 2022”, „adresarea lui Putin”, „cum poți scăpa de armată”.

Anticorupţie.md
21/09/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii