Prima ședință a Comisiei pentru Situații Excepționale, prezidată de Dorin Recean. Ce decizii au fost luate

Tatiana Gherța
28/02/2023
gov.md

Principalele decizii ale Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), prezidată îîn premieră de către Dorin Recean, s-au referit la reducerea vulnerabilității energetice. În acest sens, 520 de milioane de lei au fost distribuite către „Termoelectrica” și „CET-Nord”. Comisia a mai dat undă verde activității Uzinei Metalurgice de la Rîbnița prin prelungirea autorizației de mediu privind gestionarea deşeurilor și de emisie a poluanților în atmosferă.  

Din totalul sumei de 520 de milioane de lei, 260 de milioane au fost alocate pentru compensarea facturilor la energie termică pentru lunie februarie-martie ale acestui an. Membrii CSE au decis distribuirea a 200 de milioane de lei către „Termoelectrica” pentru achiziționarea păcurii, iar „CET-Nord” s-a ales cu 60 de milioane de lei pe care-i va folosi pentru acoperirea declarajului de casă.

Comisia a prelungit până la sfârșitul lunii martie termenul de valabilitate a atutorizației de mediu pentru „Uzina Metalurgică Moldovenească” de la Rîbnița. Odată cu această permisiune, compania a fost obligată ca până la 25 aprilie curent să prezinte raportul pentru anul 2022 și să achite plățile pentru poluarea mediului.

Lista deciziilor continuă cu alocarea din Fondul de intervenție a Guvernului a 16,2 milioane de lei pentru Compania Națională de Asigurări în Medicină. Din aceste resurse vor fi acoperite cheltuielile generate de tratarea cetățenilor străini, refugiați din Ucraina.

De asemenea, pentru alte 30 de zile, persoanelor fizice și juridice sancționate de Serviciul de Informație și Securitate le este îngrădită posibilitatea să execute tranzacții cu bunuri și mijloace financiare.

Tatiana Gherța
28/02/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii