Primarul de Orhei anunță carduri „Mir” la Orhei, chiar dacă Banca Națională spune că acestea sunt inutile în Moldova  

Ilie Gulca
11/06/2024
Oligarhul fugar, Ilan Șor, și primarul de Orhei, Tatiana Cociu. Foto: Telegram

Primarul de Orhei, Tatiana Cociu, asociată oligarhului fugar Ilan Șor, anunță că pensionarii și angajații din sectorul public din Orhei vor putea primi de plăți suplimentare, în valoare de 2000 de lei, pe cardurile băncii rusești „Mir”. Banca Națională a Moldovei a precizat anterior că folosirea cardurilor sistemului rus de plăți МИР prin intermediul infrastructurii de plăți pe teritoriul Republicii Moldova este fizic imposibilă. 

„Conducerea Promsvyazbank a reușit să organizeze deschiderea cardurilor pentru asistenții sociali și pensionarii din Găgăuzia, pe care aceștia primesc alocații”, scris primarul de Orhei pe canalul său de Telegram. „În curând, pensionarii și angajații din sectorul public din Orhei vor putea primi astfel de plăți suplimentare, în valoare de 2.000 de lei pe cardurile băncii rusești. Consiliul de Administrație al Fundației Eurasia și-a confirmat disponibilitatea de a-i ajuta pe locuitorii din Orhei.”

Banca Națională a Moldovei a precizat că folosirea cardurilor МИР în infrastructura de plăți pe teritoriul Republicii Moldova este fizic imposibilă în condințiile în care nu a fost emisă o astfel de autorizație. 

„Orice persoană juridică care intenționează să opereze o schemă sau aranjament de plată pe teritoriul Republicii Moldova înaintează Băncii Naționale o cerere de autorizare, inclusiv documentația justificativă privind îndeplinirea permanentă a cerințelor aplicabile autorităților de guvernanță a schemelor/ aranjamentelor de plată stabilite în prezenta lege și în actele normative ale Băncii Naționale”, a precizat Banca Națională a Moldovei.

În același timp, BNM a comunicat că inițierea de către prestatorii de servicii de plată a activității în cadrul unui astfel de sistem de plăți cu carduri poate fi efectuată doar după obținerea unei autorizații.

Guvernatorul regiunii găgăuze, Evghenia Guțul, aflată recent în vizită la Moscova, a solicitat autorităților ruse accesul la infrastructura de plăți din Rusia, folosită de Kremlin pentru finanțarea regimului secesionist pro-rus din Transnistria și pentru eludarea sacțiunilor aplicate de Uniunea Europeană Rusiei pentru anexarea Crimeii și pentru războiul declanșat împotriva Ucrainei.

Banca Națională a Moldovei nu a răspuns la întrebarea Portalului Anticoruptie.md ce reprezintă cardurile MIR și cum este interconectat așa-numitul „sistem bancar” din regiunea transnistreană la infrastructura bancară rusească.

Citește de asemenea: Fenta transnistreană // SUA au închis circuitul internațional al banilor negri din Transnistria prin băncile rusești

Pe teritoriul regiunii separatiste nu este permisă utilizarea cardurilor de tip VISA sau Mastercard folosite la nivel mondial. Cele trei bănci transnistrene - Agroprombank, Eximbank și Sberbank – folosesc însă o alternativă de card denumit „Klever”.

În prezent, cardul „Klever” din Transnistria este acceptat pentru cumpărături de rețeaua de supermarketuri, farmacii și benzinării din cadrul holdingului Sheriff, care deține Agroprombank. 

În paralel, cele trei bănci transnistrene au emis din 22 aprilie 2022, imediat după sancțiunile SUA asupra Transcapitalbank, cardul de tip „MIR” inventat de Banca Centrală a Rusiei după anexarea Crimeii în 2014, o alternativă rusească la VISA și Mastercard.

Ilie Gulca
11/06/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii