Primarul orașului Cricova, Valentin Guțan, despre atacurile la adresa sa: „Sunt încercări de a mă intimida”

Anticoruptie.md
26/10/2020
CIJM

Primarul orașului Cricova, suburbie a municipiului Chișinău, Valentin Guțan, califică drept încercări de intimidare plângerile împotriva sa depuse la câteva instituții de stat și sesizările pe Harta Corupției a portalului Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md. Edilul dezminte informațiile din sesizări și spune în una dintre plângeri care a ajuns și la ANI se menționează că el nu ar fi declarat un automobil, care, de fapt, este al primăriei și nu e proprietate personală. 

Redăm integral replica primarului Valentin Guțan, parvenită pe adresa redacției: 

„La data de 14.08.2020 pe pagina de Facebook „Centrul de Investigații Jurnalistice, Portalul Anticorupție” a fost publicat un articol sub denumirea „Grup criminal organizat specializat în estorcări și șantaj”, pretins autor dnul Dorin Cazacu. La data de 03.10.2020 pe aceeași pagină este publicat un alt articol, privitor la pretinse nedeclarații de interese și avere.

În primul caz o plângere analogică cu articolul publicat la data de 14.08.2020 a fost înregistrată la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării la data de 22.08.2020 sub nr. S-580/20, în care sunt adevărații autori al acestui pascvil (copia se află la redacție), prin care se încearcă de a denigra onoarea și autoritatea atât a mea, cât și a altor persoane. Cât despre pretinsul autor al articolului, dnul Dorin Cazacu, aș menționa că nu este altcineva, decât soțul dnei Viorica Cazacu, figurantă în acest articol. Despre aberațiile indicate atât în plângere, cât și în articol, precum că aș fi organizat împreună cu soția mea, dna Elena Guțan, dna Viorica Cazacu și dna Veronica Fratea-Cataraga un grup criminal organizat specializat în estorcări și șantaje ilegale de mijloace financiare nu o să comentez. Pot menționa doar un singur lucru, că pentru prima dată în cei 34 de ani de activitate în calitate de primar al or. Cricova întâlnesc asemenea aberații. Cât despre autori, menționez cu toată certetudinea și răspunderea, că nu sunt altcineva decât președintele fracțiunii PSRM în Consiliul orășenesc Cricova, dnul Oleg Scripnic, candidat la funcția de primar al or. Cricova la alegerile locale din anul 2015, pretendent la funcția de viceprimar după alegerile din anul 2019. Al doilea autor este președintele fracțiunii PPDA în Consiliul orășenesc Cricova, dnul Veaceslav Tomuz, și acesta pretendent la funcția de primar la alegerile locale din anul 2019.

Cred că este clar pentru toți, care ar fi scopul al acestor „luptători” pentru fericirea poporului. Cât despre articolul publicat la data de 03.10.2020, sub un numele fals de Valeriu Popa, de asemenea o scrisoare „mot-a-mot” sub aceleași semnături a fost expediată în adresa Agenției Naționale de Integritate. Aici s-au întrecut chiar pe sine înșiși, cerând de la ANI controlul nedeclarării de către mine a automobilului Șkoda Octavia (nr. de înmatriculare EBP 610), ce aparține primăriei or. Cricova, procurarea automobilului Șkoda Tour, care aparținuse primăriei or. Cricova și fiind vândută la licitație după 11 ani de exploatare persoanei care a câștigat, cât și alte aberații de felul acesta. Cred că și aici comentariile sunt de prisos.

Nu-mi rămâne decât să regret publicarea pe pagina „Centrul de Investigații Jurnalistice, Portalul Anticorupție” a unor asemenea așa numite „articole” fără o investigație după cum pretind a fi”.

Centrul de Investigații Jurnalistice menționează că sesizările pe Harta Corupției nu reprezintă un material jurnalistic. Centrul de Investigații Jurnalistice nu este autorul sesizărilor. Informația reprezintă doar opinia autorilor sesizărilor. În caz de dezacord, persoana vizată este în drept să vină cu o reacție, iar instituția noastră o va publica pe aceeași platformă și o va trata în condiții egale. CIJM își rezervă dreptul să retragă de la publicare sesizările care nu reflectă cazuri reale sau sunt îndreptate spre a denigra anumite persoane. 

Anticoruptie.md
26/10/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii