Primul funcționar de stat, condamnat într-o acțiune de regres. A fost obligat să restituie statului 20.000 de lei

Anticoruptie.md
27/10/2016
noi.md

Vladimir Coteț, viceprimarul municipiului Chișinău, a pierdut marți, 25 octombrie, procesul de judecată în cazul acțiunii de regres inițiată de Ministerul Justiției. Judecătoria Buiucani a admis acțiunea ministerului, obligându-l pe viceprimar să achite în beneficiul statului aproximativ 20.000 lei.

Coteț a fost acționat în judecată din cauza unui dosar pierdut de R. Moldova la CEDO pentru că primăria municipiului Chișinău a refuzat să execute o decizie judecătorească privind asigurarea cu spațiu locativ a unui funcționar.

Decizia Judecătoriei Buiucani poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 30 de zile.Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Justiției, momentan, există o rezistentență mai mare a reprezentanților autorității judecătorești în cazul dosarelor înaintate în acțiune de regres.

Amintim că, inițiativa de a-i obliga pe judecătorii, procurorii și funcționarii care se fac responsabili de condamnarea Moldovei la CEDO să restituie paguba achitată de stat a fost lansată în ianuarie curent, la doar câteva zile de la învestirea Guvernului Filip.

Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, anunța atunci că „Republica Moldova demarează în premieră o serie de acţiuni care vin să sporească responsabilitatea actorilor atât în domeniul Justiţiei, cât şi al întregului domeniu public, în respectarea drepturilor şi intereselor legale ale persoanelor, şi să sporească responsabilizarea personală”.

Ministerul Justiției și-a propus să oblige, prin acțiuni în regres, judecătorii, procurorii și funcționarii care se fac responsabili de condamnarea Republicii Moldova la CEDO să restituie paguba achitată de stat. La prima etapă, au fost identificați 27 de judecători, șapte procurori și doi funcționari care au fost atacați în judecată. La scurt timp, dosarele s-au blocat din cauză că un grup de judecători de la Curtea Supremă de Justiție au solicitat interpretarea constituționalității dreptului de regres al statului împotriva judecătorilor.

Într-un răspuns oferit la o solicitare expediată de Curtea Constituțională din Republica Moldova să spună dacă acțiunile de regres ar fi o procedură legală sau ar putea încălca principiul independenţei judecătorilor, Comisia de la Veneția susține că „procedura este permisă însă numai acolo unde există o componentă mintală culpabilă (intenţie sau neglijenţă gravă) a judecătorului”.

Anticoruptie.md a scris anterior despre faptul că și Procuratura Generală a inițiat în anii precedenți 11 acțiuni în ordine de regres, în valoare de 77.517 euro. Șase, în sumă de 18.220 de euro, au fost admise irevocabil, patru au fost respinse, iar una este pe rol în instanţa de judecată. Printre cei trași la răspundere materială sunt și doi foști miniștri - Victor Țvircun și Anatolie Cupțov.

Anticoruptie.md
27/10/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii