Lista judecătorilor şi procurorilor acţionaţi în judecată pentru pierderea dosarelor la CEDO

Anticoruptie.md
27/01/2016
Vladimir Cebotari, ministrul Justiţiei // Foto: justice.gov.md

Ministerul Justiţiei a anunţat că va acţiona în judecată mai multe persoane responsabile de pierderea dosarelor împotriva Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în ultimii ani. În listă au fost incluşi magistraţi, procurori, dar şi un viceprimar al Capitalei. 

Potrivit celor de la Justiţie, persoanele vor trebui să răspundă în faţa legii pentru acţiunile pe care le-au făcut sau, dimpotrivă, lipsa de acţiune, care au determinat încălcarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi, astfel, au adus prejudicii financiare statului prin pierderea acestor cauze. Cei vizaţi vor fi acționaţi în instanță, iar dacă vor fi găsiți vinovați vor trebui să compenseze valoarea bănească a prejudiciilor morale, materiale, cheltuieli suportat de stat. Deocamdată, se vor înainta acţiuni pe cauze de violenţă domestică, revizuiri ilegale ale unor hotărâri irevocabile, detenţie preventivă ilegală, protecţia datelor cu caracter medical, judecarea unei cauze în absenţa reclamantului şi altele.

Printre cei care vor fi acţionaţi în judecată sunt 11 foşti sau actuali magistraţi ai Curţii Supreme de Justiţie, inclusiv fostul preşedinte al acestei instituții Ion Muruianu, dar și colega sa Nina Cernat, în prezent ambii judecători la Curtea de Apel Chişinău. Portalul Anticoruptie.md a scris anterior despre faptul că cei doi s-au plâns la CEDO după ce acum trei ani au fost transferați la această instanță prin decizia Consiliului Superior al Magistraturii. Foștii colegi ai celor doi au respins însă cererile prin care magistrații au cerut anularea deciziei privind transferul lor la o instanță inferioară. 

O altă persoană vizată este Anadela Glavan, mama actualei ministre a Sănătăţii, Ruxanda Glavan, care ar urma să răspundă pentru o decizie luată pe când ocupa funcția de director al Asociației Medicale Teritoriale „Centru”. 

În lista celor care ar urma să plătească pentru cazurile pierdute la CEDO a ajuns şi numele unei foste judecătoare - Olga Adam, care a decedat acum câţiva ani. Informaţia că Olga Adam nu mai este în viaţă a fost confirmată pentru Jurnal.md de către Biroul pentru audienţă şi relaţii cu publicul din cadrul Curţii Supreme de Justiţie, ultimul loc de muncă al magistratei.

Lilian Apostol, fost agent guvernamental la CEDO, consideră că ideea Ministerului Justiției pare să fie "PR ieftin".

"Publicitatea în avans a unor acțiuni de acest gen ridică serioase probleme prin prisma respectării reputației funcționarilor, pe care tot statul i-a angajat și, respectiv, tot statul își arată aici propria sa incompetență. Unii, sunt convins, vor ridica și întrebări de prezumție de integritate și profesionalism. Sunt mai multe speculații cu privire la o ipotetică soluție a instanțelor civile în regres - ceea ce orice jurist vă va spune că nu este acceptabil într-un contencios - poți să câștigi procesul, poți și să-l pierzi (care este șansa să întâlnești un dinozaur pe stradă? 50 la 50 - ori îl întâlnești ori nu)", scrie Lilian Apostol într-un comentariu pe Facebook. 

Anticoruptie.md
27/01/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii