Pro Moldova mai pierde un deputat. Grigore Repeșciuc părăsește fracțiunea

Mariana Colun
23/10/2020
Grigore Repeșciuc. Foto: moldovacurata.md

După ce deputatul Sergiu Sîrbu a anunțat vineri, într-o postare pe Facebook, că părăsește grupul parlamentar Pro Moldova și rămâne neafiliat politic, un alt parlamentar al aceleiași fracțiuni și-a anunțat decizia de a ieși din partidul condus de Andrian Candu. Este vorba despre deputatul Grigore Repeșciuc. La fel ca Sîrbu, acesta a declarat că rămâne neafiliat.

„Am decis să părăsesc grupul parlamentar PRO MOLDOVA, iar în continuare voi activa ca deputat neafiliat. Tot ce am făcut, ce avem în gând să facem împreună cu susținătorii mei și în binele alegătorilor, rămâne în vigoare”, se arată în mesajul lui Grigore Repeșciuc.

 

Grigore Repeșciuc a fost primarul orașului Căușeni și s-a aflat la cârma oraşului din 2011. A candidat inițial independent, dar s-a înscris în iunie 2014 în Partidul Democrat, respectiv, la al doilea mandat, în 2015, a reprezentat PDM.

Până în 2011 a fost inspector al poliției rutiere (1986-2004), șeful secţiei de examinare şi evidenţă a transportului Căuşeni, comisar de poliție al raionului (2007-2008) şi şef al Direcţiei stări excepţionale zonale. La ultimele alegeri s-a promovat în campanie alături de soție, cu sloganul: „Alege familia Repeșciuc”. Soția sa a obținut al treilea mandat de consilier orășenesc, fiind candidat independent. Ca și soțul primar, Aurelia Repeșciuc a aderat ulterior la PDM.

Mai mulți consilieri orășenești au cerut, în vara lui 2016, Comisiei Naționale de Integritate (CNI) să se pronunțe dacă această situație nu este conflict de interese. Mai ales că o fostă angajată a sesizat că Aurelia Repeșciuc a votat în consiliu atunci când era vizat direct soțul său, lucru care ar contraveni legii. ANI însă nu a activat din august 2016 din cauza procesului de reformare, de aceea încă nu s-a expus pe acest cazÎn vara anului 2018, soția sa a devenit cetățean de onoare al orașului, iar primarul a motivat în ședința respectivă că pledează ca toți consilierii orășenești care au trei și mai multe mandate să primească acest titlu.

Potrivit portalului Moldova Curată, în anii 2017 și 2018 Primăria a încheiat contracte cu firma socrului primarului, Dragoș Camenșcic SRL, în valorare totală de aproximativ 700 de mii de lei, pentru deservirea iluminatului stradal și deservirea veceurilor publice din oraș. La începutul anului 2018 un alt contract Primăria a acordat firmei soției primarului, Galaxia-Parc, în valoare de 130 de mii de lei, pentru „servicii și activități de agrement pentru copii”. Pe aceste cazuri, la solicitarea portalului Moldova Curată și a Procuraturii Anticorupție (PA), în decembrie 2018 ANI a pornit un control în privința lui Grigore Repeșciuc. PA a cerut examinarea faptelor sub aspectul art. 312/2 Cod Contravențional, conflictul de interese. ANI a confirmat pornirea controlului, dar încă nu a emis o decizie pe acest caz. Primarul a declarat atunci că agentul economic respectiv a fost ales de către grupul de lucru, iar el nu a influențat alegerea.

În luna iulie 2018 Grigore Repeșciuc și-a angajat ginerele la Primărie, în calitate de șofer, lucru ce contravine legii. Într-un interviu însă pentru postul TV local Studio-L, el a anunțat că ginerele său lucrează în calitate de „ajutor al primarului” și că îl pregătește pentru ca acesta să preia conducerea primăriei. Grigore Repeșciuc a spus că nu vede un conflict de interese în această situație, întrucât ginerele său nu este „responsabil financiar”. Despre dosarele în care este vizat Grigore Repeșciuc, citiți într-un articol amplu realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat.

În februarie 2019 a ajuns în Parlament pe listele PDM, iar un an mai târziu, alături de alți cinci colegi, Andrian Candu, Vladimir Cebotari, Eleonora Graur, Corneliu Padnevici și Sergiu Sîrbu, a părăsit formațiunea politică și au format o nouă fracțiune parlamentară - grupul parlamentar Pro Moldova. „Divorțul civilizat în echipa PDM”, cum a calificat Andrian Candu decizia de a părăsi partidul, a fost determinat de acțiunile conducerii formațiunii, care și-ar dori o coaliție cu socialiștii, fără să se consulte cu partidele de dreapta.

Mariana Colun
23/10/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii