Problema Nistrului: Pericolul pierderii accesului la apă potabilă persistă asupra Republicii Moldova   

Anticoruptie.md
10/04/2019
Investigatii.md

Kievul a anunțat că sistează orice lucrări la construcția hidrocentralelor în cascadă pe fluviul Nistru, până la efectuarea evaluării impactului strategiei de mediu în contextul transfrontalier. Acest succes însă nu scapă Republica Moldova de pericolul pierderii accesului de apă potabilă. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat în domeniul mediului și protecției resurselor naturale, Valentina Țapiș, într-o conferință de presă. Declarația vine după ce la Kiev s-a desfășurat a doua întâlnire a Comisiei privind protecția și utilizarea durabilă a bazinului fluviului Nistru.

Ucraina și-a anunțat intenția de a construi pe Nistru, în afară de Complexul Hidroenergetic Dnestrovsk, care face cele mai multe probleme acestui fluviu, alte șase hidrocentrale, fapt ce ar putea pune în pericol aprovizionarea cu apă a mai multor localități de pe ambele maluri, potrivit organizațiilor de mediu. 

Chintesența problemei

Investigatii.md a publicat o anchetă amplă despre acest subiect realizată, împreună cu jurnaliști din Ucraina. Jurnaliștii au demonstrat că problemele pe Nistru au început să se agraveze după ce Guvernul Filat a acceptat, prin decizie secretă, să cedeze în 2010, în schimbul a două cariere, partea sa de baraj de la Naslavcea.

Acest baraj este parte a Complexului hidroenergetic Dnestrovsk situat pe teritoriul ambelor state, pe o întindere de zeci de kilometri. Barajul de la Naslavcea asigură accesul la apa acestui râu de pe teritoriul Ucrainei, de unde vin 70% din întregul volum. Pe râul Nistru se scurg în medie anual, în anii ploioși, nouă kilometri cubi de apă – echivalentul apei cât curge pe Prut în patru ani.

Voind să dezvolte acest complex datorită faptului că energia electrică obținută din hidroenergie costă de trei ori mai mult decât la centralele atomice, autoritățile ucrainene au amenajat la hotarul cu Moldova trei lacuri imense, care au o capacitate de apă cât curge pe Prut într-un an de zile.

Moldova va suporta totul

Din cauza că apa Nistrului este colectată și ținută în aceste trei lacuri imense, Republica Moldova are apă în Nistru în funcție de planurile energeticienilor ucraineni. Acest fapt demonstrează intenția fățișă a responsabililor de resursele acvatice din Ucraina să ascundă volumul real de apă evacuat din cele trei lacuri pe teritoriul Moldovei. Catastrofa este cel mai vizibilă pe segmentul Naslavcea–Otaci, unde Nistrul se înnămolește.

În scopul de a mări capacitatea acestui complex, Ucraina a mai cerut în august 2017 peste 19 hectare de pe malul drept al Nistrului, la nord de barajul Naslavcea, pentru a lărgi și mai tare unul din cele trei lacuri. În afară de aceste lucrări care se efectuează la Complexul Dnestrovsk, Ucraina intenționează să construiască alte șase hidrocentrale mai la nord. Aceste hidrocentrale vor pune capac Nistrului, principala sursă de apă a R. Moldova, avertizează ecologiștii.

Anticoruptie.md
10/04/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii