Problema transnistreană, discutată într-un for internațional privind apărarea

Mihaela Cibotaru
27/05/2023
gov.md

Aspecte ale problemei transnistrene, conjunctura geopolitică regională și dinamica procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană în contextul războiului din Ucraina a fost prezentată de viceprim-ministru pentru reintegrare, Oleg Serebrian, în cadrul Conferinței internaționale Defence24 Day, care a avut loc în Polonia.

Potrivit unui comunicat al Biroului politici de Reintegrare, o atenție specială în discursul său, Oleg Serebrian a acordat formatelor de negocieri și dinamicii interacțiunii dintre Chișinău și Tiraspol. „Vicepremierul a subliniat importanța soluționării pașnice a conflictului și a revitalizării procesului de negocieri, reafirmând angajamentul Guvernului său de a continua dialogul în vederea tranșării problemei transnistrene”.

Totodată, vicepremierul pentru reintegrare a menționat rolul deosebit al Uniunii Europene și al partenerilor externi ai Moldovei în procesul de soluționare a conflictului transnistrean, inclusiv în identificarea soluțiilor privind muniția de la depozitul Cobasna.

În cadrul vizitei, Oleg Serebrian a avut un șir de întrevederi cu oficiali polonezi. În cadrul întâlnirii cu viceministrul afacerilor externe al Republicii Polone, Arkadiusz Mularski, a fost a discutată reglementarea conflictului transnistrean, integrarea europeană, consolidarea securității și rezilienței Republicii Moldova și sprijinul pe care îl poate oferi Polonia în acest sens. Oficialul moldovean a informat „despre mersul procesului de negocieri, eforturile depuse de autorități și partenerii strategici de dezvoltare pentru menținerea stabilității și securității în regiune, reiterând necesitatea demilitarizării și democratizării regiunii transnistrene”, se spune în comunicat.

Participanții la eveniment au făcut un schimb de opinii pe marginea subiectelor de apărare și securitate, precum și s-au informat privind echipamentele și dotările moderne produse de industria de apărare poloneză. La fel, a fost o bună ocazie de a discuta rolul unităților speciale în menținerea securității internaționale și interne ale statelor din regiune.

Conferința internațională Defence24 Day este cel mai mare și important for din Europa Centrală și de Est dedicat problemelor de apărare și securitate. Ediția 2023 a conferinței a inclus cinci blocuri tematice: descurajare și apărare, reziliență, modernizarea forțelor armate, industria de apărare, forțele pentru operațiuni speciale „Sofeast” (serviciile secrete de elită).

Mihaela Cibotaru
27/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii