Probleme pentru Ilya Kazmaly în Ucraina. Intertelecom renunță la unele servicii în nouă regiuni

Ilie Gulca
03/09/2020

Operatorul de telefonie mobilă Intertelecom, unul dintre cei mai mari din Ucraina, proprietate a familiei Kazmaly din Transnistria, nu și-a putut plăti licența pentru tehnologia LTE. Drept rezultat, compania și-a redus serviciile, de la 1 septembrie, în nouă regiuni.

„Restricțiile de carantină și răspândirea pandemiei de COVID-19, precum și instabilitatea economică în țara noastră și în lume, nu au permis companiei noastre să își respecte acordurile financiare semnate cu investitorii interesați și să plătească în termenele stabilite licența pentru folosirea tehnologiei LTE”, se menționează într-un comunicat al companiei.

Conform registrului de companii din Ucraina, youcontrol.com.ua, ІНТЕРНАЦІОНАЛЬНІ ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЇ este proprietate a Dariei Kazmaly și Ilya Kazmaly. Acesta este, altături de Victor Gușan, co-fondator al SRL Sheriff, pilonul central al Holdingul Sheriff – un grup de companii care controlează economia pretinsei republici transnistrene. Holdingul Sheriff are afaceri în importul și desfacerea de produse alimentare, autoturisme, carburanți, produse farmaceutice, producția și exportul de băuturi alcoolice; servicii hoteliere; telefonie fixă și mobilă; internet; producerea de criptovalută, sistemul bancar; asigurări, media.

După anexarea Crimeii de către Rusia și declanșarea ostilităților în estul Ucrainei, Intertelecom a fost suspectată de Serviciul de Securitate al Ucrainei, SBU, că ar fi oferit serviciilor speciale rusești posibilitatea să intercepteze majoritatea abonaților la rețelele de telefonie mobilă din Ucraina.

În același timp, un apropiat de-al lui Kazmaly și Victor Gușan, Veaceaslav Cernikevici, responsabilul de amenajarea fermelor de criptovalută în Transnistria, a intrat în atenția presei regionale după ce și-a deschis o firmă de telecomunicații în Crimeea la 28 mai 2014, la câteva luni după anexarea peninsulei de către Federația Rusă.

Ilie Gulca
03/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii