Problemele pe care trebuie să le rezolve Moldova în opinia Comisiei Europene  

Ilie Gulca
08/11/2023
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Foto: The Guardian

Comisia Europeană a recomandat miercuri statelor UE să înceapă negocierile de aderare cu Republica Moldova, dar Chișinăul trebuie să continue implementarea reformelor în domeniul justiției, luptei împotriva corupției și deoligarhizării.    

La obținerea statutului de stat candidat la UE, Comisia Europeană a identificat nouă domenii în care autoritățile trebuie să facă reforme. 

Conform raportului Comisiei, Republica Moldova a îndeplinit șase din cele nouă domenii: cadrul electoral, combatarea criminalității organizate și spălării banilor, îmbunătățirea serviciilor publice, managementul finanțelor publice, implicarea societății civile și drepturile omului.

Domeniile în care Moldova trebuie să continue implementarea reformelor sunt următoarele:   

Reforma justiției – Moldova trebuie să ducă la capăt acțiunile demarate pentru reformarea justiției la nivelurile tuturor instituțiilor pentru a le asigura independență, integritate, eficiență, responsabilitate și transparență. De asemenea, Moldova trebuie să completeze toate posturile rămase vacante în Consiliul Suprem al Magistraturii, în organele sale de specialitate și să numească un procuror general. 

Lupta împotriva corupției – Chișinăul trebuie să își respecte angajamentul de a lupta împotriva corupției la toate nivelurile. Moldova trebuie să se asigure ca instituțiile anticorupție să funcționeze eficient, să aibă o organizare clară și resurse adecvate. 

Dezoligarhizare –  Moldova trebuie să continue actualizarea și implementarea planului de acțiune de de-oligarhizare, inclusiv prin reglementări în domeniul plăților în numerar și al fluxurilor financiare.

Ilie Gulca
08/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii