Procuratura din Taraclia a oprit ancheta ce viza o investigație a CIJM, constatând că filmarea cu o cameră ascunsă nu este o infracțiune

Anticoruptie.md
28/06/2016

Procurorii din Taraclia au dispus neînceperea urmăririi penale pe numele autorilor investigației jurnalistice despre iazul statului care a ajuns în proprietate privată, printr-o schemă dubioasă. Informația este confirmată într-un răspuns al Ministerului de Interne adresat Centrului de Investigații Jurnalistice. La fel, în răspuns se arată că acțiunile organului de urmărire penală au fost legale atunci când s-a dispus interogarea jurnaliştilor şi confiscarea tuturor materialelor în baza cărora a fost realizată investigația video.  

"Este de menţionat că, la 10.06.2016, de către organul de urmărire penală către procurorul din Procuratura raionului Taraclia, a fost înaintat un raport cu propunerea de neîncepere a urmăririi penale. La 14.06.2016, Procuratura raionului Taraclia a emis o ordonanţă de refuz în începerea urmăririi penale, din lipsa în acţiunile figuranţilor a elementelor constitutive ale infracţiunii prevăzute de Codul penal. Ca rezultat, s-a constatat că acţiunile angajaţilor Poliţiei vizaţi au fost întreprinse în cadrul procesului penal”, potrivit răspunsului MAI.

Cornelia Cozonac, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, califică acțiunile polițiștilor drept abuz și un atac direct la libertatea presei. "Este de neadmis ca Poliție să intervină în activitatea unei redacții, să pericliteze activitatea unui jurnalist. Decizia de a confisca materialele, documentele, filmările video efectuate în cadrul unei investigații este una abuzivă. Presa se bucură de libertatea de a scrie, de a găsi subiectele, de a le redacta, fără presiuni și ingerințe. Activitatea jurnaliștilor, inclusiv protecția surselor de informare, este protejată de mai multe acte normative naționale și internaționale. Acest caz este unul extrem de grav. Este bine că, într-un sfârșit, Poliția a renunțat la presiuni și acțiuni abuzive", a subliniat Cornelia Cozonac.       

La începutul lunii iunie, Inspectoratul de Poliţie al raionului Taraclia a dispus interogarea jurnaliştilor şi confiscarea tuturor materialelor în baza cărora a fost realizată investigația care arată cum a fost înstrăinat iazul de la Taraclia, aflat în proprietatea statului și care proteja orașul de inundații. Oamenii legii au vrut să afle cine anume a ordonat publicarea materialului şi cine a oferit reporterilor imaginile video.

Dispoziţia a fost emisă de poliţie după ce proprietarul lacului din Taraclia, Serghei Chiose, a depus o plângere în care pretinde că realizatorii investigaţiei video "Cum a ajuns un iaz al statului în proprietate privată" l-ar fi provocat intenţionat la o discuţie despre viaţa lui personală şi membrii familiei sale, totul fiind înregistrat audio şi filmat cu o cameră ascunsă.

Organizațiile de media au condamnat acțiunile abuzive față de jurnaliștii de investigație, solicitând demisia persoanelor care s-au dedat la acțiuni de persecutare și constrângere autoritară din partea instituțiilor statului. La fel, Centrul de Investigații Jurnalistice a cerut Ministerului de Interne și Procuraturii Generale să vină cu o reacție. Drept urmare, Ministerul Afacerilor Interne a dispus inițierea unei anchete de serviciu pentru elucidarea circumstanțelor incidentului. Totodată, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a trimis o rezoluție în adresa Procuraturii Generale prin care cerea procurorilor să vadă cum a fost înstrăinat iazul din proprietatea publică. 

 

 

Anticoruptie.md
28/06/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii