Procuratura Generală își toarnă cenușă pe cap: anchetă penală în cazul „suprimării revoltei” de la Spitalul de Psihiatrie Codru

Anticoruptie.md
25/03/2023
Colaj CIJM

Procuratura Generală (PG) s-a autosesizat pe marginea incidentului din 27 octombrie 2022, de la Spitalul Clinic de Psihiatrie din orașul Codru, atunci când pacienții au organizat o revoltă și au incendiat încăperile. Reacția vine  după ce Avocatul Poporului a constatat că intervenția forțelor de ordine a fost disproporționată, iar unii pacienții au fost sedați contrar legii, izolați, supuși violenței fizice și lăsați fără apă și acces la baie după ce conflictul a fost aplanat. PG promite identificarea vinovaților în cadrul unei anchete penale, pe care o va desfășura Secția combatere tortură.

„La data de 27.10.2022, un grup de pacienți aflați în Secția nr.10 al IMSP Spitalul Clinic de Psihiatrie din orașul Codru, au organizat o revoltă în clădirea instituției. La etapa inițială, pacienții au baricadat intrările și ieșirile pe un etaj al clădirii, au deteriorat camere de supraveghere video de pe etaj, au incendiat mobilierul și saltelele din câteva saloane, având asupra lor obiecte periculoase. La fața locului au fost solicitați pompierii, însă, în pofida eforturilor depuse, aceștia nu au putut stinge focarul incendiului din interiorul instituției”, explică procurorii.

Totodată, pacienții ar fi amenințat cu automutilarea și comiterea actelor de suicid.

„Au fost petrecute mai multe runde de negocieri cu pacienții agresivi, care nu s-au soldat cu rezultate pozitive, ultimii, refuzând să negocieze și să renunţe la acțiunile lor, continuând să fie agresivi, ameninţând forțele de ordine cu folosirea obiectelor interzise şi cu incendierea întregului spital. În vederea restabilirii ordinii publice și lichidării incendiului, pompierii au spart geamurile clădirii, în același timp, angajații Brigăzii de Poliție cu destinație Specială ,,Fulger” au pătruns în instituție și au intervenit în forță pentru a curma acțiunile persoanelor participante la dezordini. În timpul intervenției, de către angajații Brigăzii de Poliție cu destinație Specială ,,Fulger”, a fost folosită forța fizică și mijloacele speciale din dotare”, mai comunică Procuratura Generală.

Amintim că, o săptămână în urmă, comisia care a fost creată de Avocatul Poporului, Ceslav Panico, pentru a elucida incidentul de la Spitalul de Psihiatrie Codru, a prezentat raportul, dar și recomandările pentru autorități. S-a constatat că pacientul care a provocat incendiul nu ar prezenta semne clinice pentru o maladie psihică, care necesită un tratament cu internare în spitalul de psihiatrie, iar folosirea unor mijloace speciale de tip grenade audiovizuale de către Brigada cu destinație specială „Fulger” a fost disproporționată. Ombudsmanul s-a mai declarat îngrijorat de consecințele care au urmat față de pacienții implicați în conflict, care au fost izolați, supuși relelor tratamente, sedați contrar legii și lăsați fără acces la baie și apă potabilă.  

Anticoruptie.md
25/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii