Procuratura Generală: jurnaliștii pot refuza interogarea lor de către Poliție și nu sunt obligați să divulge sursele de informare

Anticoruptie.md
30/06/2016
Foto: captură video

Jurnaliștii pot refuza să dea explicații și nu pot fi citați sau audiați ca martori pentru a divulga numele persoanelor care le oferă informații, susțin reprezentanții Procuraturii Generale într-un răspuns adresat Centrului de Investigații Jurnalistice. Totodată, referindu-se la cazul de presiune și intimidare a autorilor investigației "Cum a ajuns un iaz al statului în proprietate privată", procurorii scriu că Poliția din Taraclia nu a sechestrat materialele originale ce au stat la baza investigației, ci doar "a ridicat" copii ale acestora.

După ce a examinat materialele și i-a audiat pe autorii investigației jurnalistice, Poliția din Taraclia a refuzat intentarea unui dosar, așa cum cerea persoana care a preluat iazul orașului, se arată în răspunsul Procuraturii Generale. Cel care a depus plângere la Poliție a invocat publicarea unor date cu caracter personal, după ce a dezvăluit schema de „privatizare a lacului" în timp ce era filmat cu o cameră ascunsă de un jurnalist care s-a dat drept cumpărător.

„Fiind verificate argumentele indicate în cerere, în baza dispoziției ofițerului de urmărire penală al IP Taraclia, s-a stabilit că au fost chestionați autorii investigației jurnalistice și ridicate copii de pe înregistrările video care au stat la baza realizării investigației jurnalistice. Materialele acumulate au dus la emiterea ordonanței de refuz în pornirea urmăririi penale", se spune în răspunsul procurorilor.

Procuratura Generală mai precizează că „în conformitate cu art. 90 al CPP, jurnalistul nu poate fi citat sau audiat ca martor pentru a preciza persoana care i-a prezentat informația cu condiția de a nu-i divulga numele, cu exepția cazului în care persoana benevol dorește să depună mărturii. Conform prevederilor acestui articol, Anghelina Gaidarji și Pascari L. (n.r.- autorii investigației jurnalistice) puteau să refuze de a da vreo explicație, indicând aceasta în formă scrisă".

Cornelia Cozonac, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, subliniază că activitatea jurnaliștilor, inclusiv protecția surselor de informare, este protejată de mai multe acte normative naționale și internaționale. „Cazul de la Taraclia este unul extrem de grav. Este bine că, într-un sfârșit, Poliția a renunțat la presiuni și acțiuni abuzive", afirmă Cornelia Cozonac.       

La începutul lunii iunie, Inspectoratul de Poliţie al raionului Taraclia a dispus interogarea jurnaliştilor şi confiscarea tuturor materialelor în baza cărora a fost realizată investigația care arată cum a fost înstrăinat iazul de la Taraclia, aflat în proprietatea statului și care proteja orașul de inundații. Oamenii legii au vrut să afle cine anume a ordonat publicarea materialului şi cine a oferit reporterilor imaginile video.

Organizațiile de media au condamnat acțiunile abuzive față de jurnaliștii de investigație, solicitând demisia persoanelor care s-au dedat la acțiuni de persecutare și constrângere autoritară din partea instituțiilor statului. La fel, Centrul de Investigații Jurnalistice a cerut Ministerului de Interne și Procuraturii Generale să vină cu o reacție. Drept urmare, Ministerul Afacerilor Interne a dispus inițierea unei anchete de serviciu pentru elucidarea circumstanțelor incidentului. Totodată, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a trimis o rezoluție în adresa Procuraturii Generale prin care cerea procurorilor să vadă cum a fost înstrăinat iazul din proprietatea publică. 

 

Anticoruptie.md
30/06/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii