Procurora care a deţinut interimatul la şefia Procuraturii Anticorupţie nu a fost admisă pentru funcţia de procuror general adjunct. Care este presupusul motiv

Julieta Saviţchi
05/08/2022
Elena Cazacov la şedinţa CSP Captură

Candidatura Elenei Cazacov care a deţinut timp de 10 luni funcţia de şefă interimară a Procuraturii Anticorupţie a fost respinsă pentru funcţia de procuror general adjunct. Decizia a fost luată vineri de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).

În spaţiul online s-a vehiculat că motivul pentru care mai mulţi membri ai CSP au votat împotriva candidaturii procurorei Elenei Cazacov ar fi că aceasta este naşa de cununie a preşedintelul filialei din sectorul Botanica a Partidului Şor, Serghei Burgudji, numele căruia se regăseşte în dosarul de finanţare ilegală a formaţiunii.

Membrul Consiliului, Andrei Cebotari, ne-a comunicat că Elena Cazacov nu a întrunit numărul necesar de voturi şi că CSP nu a deţinut informaţia despre legătura procurorei cu un membru al Partidului Şor.

Solicitată de reporterii portalului Anticorupţie.md, Elena Cazacov a declarat că nu crede că legătura cu un fruntaş din Partidul Şor ar fi motivul pentru care nu a fost votată.

„Este poziţia CSP. Nu cunosc şi nu cred că acesta ar fi fost motivul. Eu nu am dat niciodată motive de suspiciuni, absolut, nici în dosarul Şor. Nu sunt o carieristă. CSP mi-a încredinţat anterior funcţia de şef interimar a Procuraturii Anticorupţie şi am depus toate eforturile ca să fie exercitată cât mai bine. Revin în funcţia de procuror anticorupţie”, ne-a declarat Elena Cazacov.

Amintim că, acum două săptămâni, procurorii au descins cu percheziţii în mai multe locaţii ale Partidului Şor, în urma cărora a fost arestată vicepreşedinta formaţiunii, deputata Marina Tauber. Înainte de aceasta, Tauber a declarat că deţine informaţii că se pregăteşte reţinerea sa, dar şi a altor fruntaşi din Partidul Şor.

Ulterior, în presă a fost lansată versiunea că vinovat de scurgerea informaţiei s-ar face o persoană cu numele Spînu.

Viceprim-ministrul Andrei Spînu a lăsat de înțeles că este vorba de Oleg Spînu, unul dintre avocații fostului procuror general-adjunct, Ruslan Popov.

Apărătorul a respins acuzaţia.

Julieta Saviţchi
05/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii