Procurorul general a refuzat să vină în plenul Parlamentului pentru audieri: „Solicitarea iese din limitele legalului”

Irina Odobescu
30/06/2020
agora.md

Solicitarea Platformei DA de audiere a procurorului general în Parlament iese din limitele legalului și poate fi apreciată ca amestec al puterii legislative în activitatea autorității judiciare. Este răspunsul PG la solicitarea audierii lui Alexandr Stoianoglo în plenul Legislativului pe marginea mai multor dosare de rezonanță din ultimul an.

„Într-un stat de drept nimeni și cu atât mai mult un reprezentat al puterii politice nu are dreptul să extrapoleze cu afirmații care aduc atingere principiului constituțional privind separația și colaborarea puterilor în stat, atentează la independența și imparțialitatea procuraturii, ca valori supreme ale statului de drept. Parlamentul nu controlează activitatea procesuală a Procuraturii, iar solicitarea deputatului de audiere a Procurorului General pe anumite dosare în Parlament iese din limitele legalului și poate fi apreciată ca amestec al puterii legislative în activitatea autorității judiciare. Cu excepția controlului ierarhic intern, singura autoritate ce realizează controlul procesual al prestației procurorilor este sistemul judecătoresc”, se arată într-un comunicat al Procutaturii Generale.

Precizăm că fracțiunea parlamentară Platforma DA a solicitat marți invitarea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, în plenul Parlamentului, pentru a prezenta informații la zi despre dosarele de rezonanță din ultimul an, printre care dosarul Metalferos, cauza penală privind interceptările telefonice, dosarul uzurparea puterii de stat, concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, privatizările și concesionărilor ilicite în 2018-2019, cazul Bahames, răpirea profesorilor turci, dar și cel privind finanțarea ilegală a PSRM. 

Irina Odobescu
30/06/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii